ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Мощността на ВЕИ на Китай ше достигне 1772,05 GW през 2030 година – проучване

30.08.2021

Компанията GlobalData публикува проучване за перспективите за развитие на китайската електроенергийна индустрия до 2030 г. Мощността на ВЕИ, без хидроенергетиката, в Китай се очаква да се увеличи от 572.89 GW през 2020 г. до 1772.05 GW през 2030 г., като средногодишният темп на растеж (CAGR) ще бъде 12%.

Почти целият растеж ще дойде от слънчева фотоволтаична и наземна вятърна енергия.

GlobalData прогнозира, че общата мощност на слънчевите електроцентрали ще нарасне от 279,04 GW през 2020 г. на 742,62 GW през 2030 г. Тоест, като цяло слънцето и вятърът ще осигурят повече от 1630 GW електроенергия.

Това далеч надхвърля целта, поставена от китайския президент Си Цзинпин миналата година за 1200 GW слънчеви и вятърни електроцентрали до 2030 г.

Рохит Раветкар, енергиен анализатор в GlobalData, отбелязва: „Китай активно насърчава използването на възобновяеми енергийни източници, за да намали зависимостта си от изкопаемите горива. Страната планира да намали производството на електроенергия от въглища, за да изпълни своите цели за намаляване на въглеродните емисии съгласно Парижкото споразумение за климата.
През декември 2020 г. правителството постави амбициозна цел да увеличи общо инсталираните мощности за слънчевата и вятърната енергия до повече от 1200 GW до 2030 година. Очаква се страната комфортно да се справи с това предизвикателство, тъй като се очаква сумарно слънчевите и вятърните генерации на страната да достигнат около 1690 GW през 2030 година.

Текущо състояние

Към юни 2021 г. Китай строи 18 слънчеви фотоволтаични централи с обща мощност от около 3 GW, съобщава GlobalData. Освен това, около 282 слънчеви фотоволтаични централи с обща мощност от около 34,3 GW са в различни етапи на получаване на правителствени разрешения.
Страната също наблюдава бърз растеж на вятърната енергетика, като около 175 електроцентрали са в разрешителната фаза. Общата им мощност е приблизително 42,9 GW. Според авторите на доклада се строят 113 централи с обща мощност от около 29,4 GW.

Интеграцията на ВЕИ с енергийната система на страната е проблем?

В същото време „интегрирането на ВЕИ в мрежата може да бъде голямо предизвикателство за Китай, тъй като производствените обекти на възобновяемата енергетика са отдалечени от региони с голямо търсене на електроенергия.
Правителството обаче се фокусира върху модернизиране на мрежовата инфраструктура, като същевременно повишава ефективността. Това също трябва да създаде възможности за инвестиции в интелигентни мрежи, включително производство и доставка на високотехнологично оборудване, необходимо за интегриране на възобновяемите енергийни източници “, съобщава GlobalData.

През април Китайската национална енергийна администрация (NEA) предложи да се увеличи делът на слънчевата и вятърната енергия в потреблението на електроенергия до 16,5% до 2025 г.

Според редица прогнози тази година в Китай може да бъдат пуснати в експлоатация 55-75 GW слънчеви електроцентрали.

Международно сътрудничество

Китай продължава да инвестира в зелена енергия чрез съвместни проекти с други страни. Наскоро стана известно, че китайската компания PowerChina ще построи 2GW слънчева станция в Ирак. През март Китай обяви изграждането на хидроенергиен комплекс от 60 GW в Тибет.

Източник: https://elektrovesti.net/76955_moshchnost-vozobnovlyaemykh-istochnikov-energii-v-kitae-dostignet-177205-gvt-v-2030-godu-issledovanie

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари