ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Австралия ще изгради 250 MW система за съхранение на енергия

29.08.2021

На остров Торранс в Южна Австралия ще бъде изградена първата мрежова система за съхранение на енергия с мощност 250 MW и енергиен капацитет 250 MWh.

 

 

 

Проектът се изпълнява от австралийската енергийна компания AGL в сътрудничество с финландския доставчик на батерии Wärtsilä.
Това е втората по големина мрежа SNEE в страната, която ще съхранява както топлинна (ТЕЦ), така и „зелена“ електроенергия – продукт на генериране от ВЕИ.

Проектът за изграждане на системата се оценява на повече от 131 млн. долара.
Тъй като производствените мощности на AGL представляват 20% от общото производство на електроенергия в Австралия, CHEE се очаква да играе ключова роля за осигуряване на надеждността на баланса на системата през пиковите периоди на натоварване.

Според AGL, CHEE, която ще работи в режим на виртуално синхронно генериране (virtual synchronous generation, VSG), ще се превърне в най -голямото устройство за съхранение на енергия, способно да работи в режим VSG.
SNEE също така ще позволи на AGL да разшири портфолиото си от активи за производство на възобновяема енергия и да реши проблема с нестабилността при производството на възобновяема енергия. Строителството на SNEE е планирано да започне в края на 2021 г., а експлоатацията – през 2023 година.

Според главния оперативен директор на AGL Маркус Брокхоф, компанията очаква да създаде до 50 местни работни места по време на пиковата фаза на строителство на CHEE, в допълнение към 400-те служители, които вече работят в съоръженията на компанията в Южна Австралия. AGL планира да увеличи капацитета на CHEE мрежата на компанията, инсталирана в цяла Австралия, до 850 MW.

По -рано беше съобщено, че обемът на слънчевите генерации в Австралия може да достигне 80 GW през следващото десетилетие.
Доминиращата роля на ТЕЦ в консумацията на енергия в Австралия също се очаква да намалее значително от 58,6% през 2000-2020 г. на 27,8% през 2030 година.

Източник: https://elektrovesti.net/76957_v-avstralii-postroyat-sistemu-khraneniya-energii-moshchnostyu-250-mvt

Tags: ,

One Response to Австралия ще изгради 250 MW система за съхранение на енергия

  1. Диана on 08.09.2021 at 21:03

    Технологията за съхранение на електроенергия се внедрява във все по-голям мащаб, за да отговори на търсенето и за да се подкрепи нарастването на производството на вятърна и слънчева енергия. Около 951 милиарда щатски долара ще бъдат инвестирани в технологията до 2050 година, като две трети ще бъдат внедрени в системи с голям мащаб, показват прогнозите на BloombergNEF.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари