ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ОАЕ – Втори енергоблок на АЕЦ „Барака” с реактор APR-1400 излезе на МКУ

29.08.2021

Корпорацията за ядрена енергия на Емиратите (ENEC) обяви стартирането на втори блок в атомната електроцентрала „Барака“ в ОАЕ, тринадесет месеца след като първият блок на АЕЦ „Барака” достигна първата си критичност. С въвеждането в експлоатация на втория реактор АЕЦ „Барака“ се превърна в първата многоблокова атомна електроцентрала в региона.

 

 

Федералното управление за ядрено регулиране на ОАЕ (FANR) издаде лицензия за експлоатация на втория блок на атомната електроцентрала Barakah на своя оператор, енергийната компания Nawah, през март, а зареждането с гориво започна малко след това. Зареждането на гориво, както и цялостната програма за изпитване преди пускане в експлоатация бяха извършени под надзора на FANR.

Изпълнителният директор на ENEC Мохамед Ал Хамади заяви, че пускането на втория блок на атомната електроцентрала Барака бележи важен етап в изпълнението на мирната програма за ядрена енергия на ОАЕ.
„С пускането в експлоатация на втория енергоблок ние сме почти на половината път към постигането на целта ни – да осигурим до една четвърт от нуждите на страната ни от електроенергия, да създадем условия за устойчив растеж и успоредно с това да постигнем целите на политиката на ОАЕ в областта на климата“, каза той.

Според изпълнителния директор на Nawah Али Ал Хамади, подготовката на блока за свързване към мрежата и стартирането на търговска експлоатация ще продължи.
„Продължаваме да се стремим да осигурим високо ниво на експлоатация на ядрена централа във всички енергийни блокове и благодарим на нашите партньори в ОАЕ и по света за продължаващата подкрепа, която ни помага да постигнем тези важни етапи в съответствие с най -високите експлоатационни стандарти“, добави той.

През следващите месеци блок 2 на АЕЦ Барака ще бъде свързан към националната мрежа, докато операторите му ще продължат процеса на постепенно увеличаване на нивото на мощност, известен като изпитания за повишаване на мощността. Този процес ще бъде непрекъснато наблюдаван и тестван, докато се постигне максимално генериране на енергия, като същевременно отговаря на всички регулаторни изисквания и на най -високите международни стандарти за безопасност, качество и надеждност, каза ENEC.

„От името на световната ядрена промишленост Световната ядрена асоциация поздравява ENEC и екипа на АЕЦ„ Барака ”за успешното приключване на този важен етап”, каза генералният директор на Световната ядрена асоциация Сама Билбао-и-Леон на 27 август. „ОАЕ продължава да демонстрира как атомната енергия може да се използва за прехода към екологично чиста система за електроснабдяване“.

За справка

Четири блока AP-1400 на южнокорейската компания KEPCO се строят в атомната електроцентрала Baraka, която се намира в района Al Dhafra в Абу Даби.
Централата вече е най -големият единичен източник на електроенергия в ОАЕ, тъй като първият енергоблок, който достигна първата си критичност през август 2020 г., влезе в търговска експлоатация през април тази година.
Когато бъде въвдена напълно в експлоатаия, централата с четири блока ще произвежда 5,6 гигавата електроенергия, като същевременно преотвратява над 21 милиона тона емисии на въглероден диоксид годишно.

Строителството на първия блок на АЕЦ Барака започна през 2012 г., работата по останалите блокове започна приблизително на интервал от година.
Изграждането на втория блок на АЕЦ Барака започна през април 2013 г.

Изграждането на третия и четвъртия енергоблок също е на финален етап.
Според ENEC, към юни тази година строителството на тези енергийни блокове е било съответно 94% и 89% завършено.

Nawah е съвместно дъщерно дружество на ENEC и южнокорейския KEPCO за експлоатацията и техническо обслужване на тази атомна електроцентрала.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2021/08/27/116793

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари