ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Уран от нацистка Германия е намерен в американска лаборатория

28.08.2021

След анализ на изотопния състав на уранов образец от Тихоокеанската северозападна национална лаборатория на САЩ, американски химици потвърдиха, че той е произведен в нацистка Германия, пише ТАСС.

Ядрената програма в Германия официално започва през 1939 г. В нейните рамки имаше две независими групи учени, едната от които бе ръководена от Вернер Хайзенберг, а втората – от Кърт Дибнер. Уранът, с който учените са работили, се съхранява в кубчета с дължина на ръба около 6 см. До края на войната са направени няколкостотин кубчета. Физиците планираха да ги използват в експериментален ядрен реактор.

 

 

В края на войната целият този уран е заловен от съюзническите сили. По -голямата част от резервите на групата Хайзенберг бяха изнесени в САЩ заедно със самите учени, а значителна част от кубчетата на групата Дибнер изчезнаха безследно.

И днес се оказа, че едно от тези кубчета се съхранява в Тихоокеанската северозападна национална лаборатория. Учените успяха да докажат произхода на пробата, използвайки разработения от тях метод за изчисляване на възрастта на пробите от уран, както и чрез подробен химичен анализ на структурата на повърхността на куба. Методологията се основава на факта, че пропорциите на някои продукти на разпадане на уран, включително протоактиний-231 и торий-230, се променят забележимо с течение на времето.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари