ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Германия – Отказът от ядрени и въглищни мощности може да провокира енергийна криза

28.08.2021

Едно от главните предизвикателства за Германия в борбата с последиците от изменението на климата е поддържането на стабилно енергоснабдяване.

 

 

Най-голямата икономика на Европа ще изключи последния си ядрен реактор през следващата година, а компанията RWE предупреждава, че работещите на въглища централи могат да бъдат затворени даже по-рано от планираното, пише „Блумбърг“.

Дълго време Германия бе пример за целия свят, демонстрирайки, че възобновяемата енергия може да има значителен дял в енергобаланса.
Но, според оценка на норвежката компания Statkraft, строителството на вятърни паркове в Германия сега отнема два пъти повече време, отколкото в САЩ. Причините са – жалби от страна на местни жители, недостиг на място, по-строги екологични стандарти и затегнат процес на издаване на разрешения.

На фона на ограниченото предлагане, стойността на електроенергията за хиляди компании, които са основата на икономиката, могат да скочат.
Цените на пазара на едро през тази година са нараснали с 60%, достигайки максимални стойности от 2008 г. насам.
При това 40 милиона семейства вече плащат най-високите сметки за електроенергия в целия ЕС.

Източник: http://www.bloomberg.com/

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари