ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Orano подписа договори за връщане в Германия на дългоживеещи средноактивни РАО от преработка на отработено ядрено гориво

23.08.2021

Orano Group сключи договори с EnBW, PreussenElektra, RWE и Vattenfall за връщане в Германия на радиоактивни отпадъци от германски произход, съхранявани във френския завод за преработка на ОЯГ в Ля Аг (La Hague).

 

The La Hague site in northern France (Image: Orano)

Общата стойност на договорите надхвърля 1 милиард евро. За влизането им в сила ще е необходимо официално споразумение между правителствата на Франция и Германия.

Между 1977 и 1991 г. Франция подписа редица договори за преработка на отработено ядрено гориво от германските атомни електроцентрали.
Общо 5310 тона немски ОЯГ са преработени в завода в Ля Аг във Франция. Изпълнението на договорите бе завършено през 2008 година.

Договорите за преработка бяха сключвани в рамките на съответните междуправителствени споразумения. Те предвиждаха връщането в Германия на радиоактивни отпадъци от преработката (в еквивалентни по маса и активност).

Създадените в хоа на преработката ВАО са върнати в Германия между 1996 и 2011 г., както е предвидено в междуправителствените споразумения.
В същото време дългоживеещите средноактивни РАО все още се съхраняват във Франция и извозването им в Германия трябва да приключи не по-късно от 2024 година.

Новите договори, обявени от Orano, са за връщане на дългоживеещи средноактивни отпадъци (CAO).
Преговорите за сключване на междуправителствено споразумение, необходимо за изпълнение на договорите, вече са в ход, фактът за такива преговори беше обявен през юни 2021 г.

Финансиране

През юни германското профилно министерство обяви, че средства от Германския фонд за управление на радиоактивни отпадъци (KENFO) могат да бъдат привлечени за финансиране на извозването на останалите германски радиоактивни отпадъци във Франция.

Този фонд управлява портфейл от инвестиции в размер на около 24,1 милиарда евро, събрани от вноски от германски експлоатиращи организации.

Подробности на: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/Orano-signs-contracts-for-return-of-German-waste

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари