ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Четири енергийни блока ще се изграждат едновременно на строителната площадка на турската АЕЦ Аккую

20.08.2021

„Тази година очакваме да получим лицензия за изграждането на четвърти енергоблок и да започнем пълномащабни строителни работи на блока в началото на следващата година“, каза Сергей Бутских, първи заместник генерален директор – директор на изграждащата се АЕЦ „Аккую“.

На строителната площадка на първата атомна електроцентрала в Турция „Akkuyu“ тече подготовка за изграждането на четвъртия енергоблок. Работата се извършва въз основа на ограничено разрешение за строеж (ОРС), издадено от Агенцията за ядрено регулиране на Република Турция на 30 юни 2021 г.

Изкопаването на грунта за изграждане на реакторната сграда, турбинната зала, спомагателната сграда на реактора и други основни съоръжения на блок 4 се извършва на площ от 655 кв. м.
Дълбочината на изкопа в най -ниската точка ще бъде почти 12,5 метра.
Общо работниците ще трябва да преместят почти 600 хиляди кубически метра земя.

Комплексът от работи по изграждането на котлована се състои от разкопаване и изваждане на скалиста маса, както и организиране на дренажа на обекта.
В момента на площадката за тези дейности са ангажирани над 20 единици строителна техника: багери, самосвали, сондажни платформи и други.

„До края на годината ще започне изграждането на бетонната основа на фундаментните плочи на реакторната и турбинната сграда, а след това – армиране на фундаментите.
Така АЕЦ „Аккую“ ще се превърне в най -големия център за ядрено строителство в света, където едновременно ще бъдат построени четири енергийни блока. Това е уникален случай в историята на световната ядрена индустрия.
Едновременното изграждане на четири енергийни блока на централата ще изисква висока концентрация на ресурси, но ние сме напълно подготвени за това “, каза Сергей Буцких, първи заместник генерален директор – директор на изграждащата се АЕЦ „ Аккую “.

Особености

В процеса на изкопните работи се работи и за укрепване на грунта.
Водно-циментова смес се изпомпва в грунтовия масив, а в някои участъци се използва методът на струйна циментация: поток от циментова замазка се изпомпва в грунта под високо налягане, в резултат на което се образуват купчини (свайни) масиви, които осигуряват необходимите носеща способност на земята, което означава безопасна експлоатация и стабилност на строящите се сгради и съоръжения в съответствие с международните стандарти.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-217502

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари