ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Атомните електроцентрали осигуряват 20% от производството на електроенергия в Европа

17.08.2021

Ядрената енергетика играе важна роля за предотвратяване на емисиите на CO₂, като по този начин помага за борба с изменението на климата.
Това се посочва в нов доклад на Европейската икономическа комисия на ООН (ИКЕ), съобщава Центъра за новини на ООН.

 

 

 

Според доклада през последните 50 години използването на ядрена енергия е намалило глобалните емисии на CO₂ с около 74 гигатона, което сответства на глобалните емисии за почти две години.
Само хидроенергетиката изигра по -голяма роля за избягване на емисиите през този период.

 

 

 

Експертите смятат, че ядрената енергия трябва да се разглежда като част от мерките, насочени към прилагане на Парижкото споразумение за климата и Програмата за устойчиво развитие до 2030 г.
Може да се използва заедно с други устойчиви ниско- или нулевовъглеродни технологии за декарбонизация на световната енергийна система и енергоемките отрасли.

Тъй като атомните електроцентрали произвеждат както електроенергия, така и топлинна енергия с ниски въглеродни емисии, те предлагат и възможности за декарбонизиране на енергоемките индустрии.

Например, съществува потенциал за увеличаване на производството на стомана, водород и химическа продукция с ниско ли нулево съдържание на въглерод, като по този начин се декарбонизират секторите, където намаляването на въглеродните емисии е трудно.

Редица държави, включително Русия, Украйна, Обединеното кралство и САЩ, изрично заявиха, че в бъдеще ядрената енергия ще играе важна роля за намаляване на националните емисии на парникови газове.
ИКЕ на ООН подчертава, че страните, използващи ярената енергия, трябва да си сътрудничат и да разработват съвместни проекти.

Държавите от региона на Икономическата комисия за Европа (ИКЕ) на ООН понастоящем експлоатират 292 ядрени реактора. Като цяло в региона на ИКЕ на ООН ядрената енергия е активна част от енергийната система – тя представлява 20% от електроенергията.
В единадесет държави (Белгия, България, Чехия, Финландия, Франция, Унгария, Словакия, Словения, Швеция, Швейцария, Украйна) тя осигурява повече от 30% от производството на електроенергия.

Понастоящем атомните електроцентрали работят в 20 държави, а в 15 страни се строят или разработват нови реактори.
Седем държави -членки на ИКЕ на ООН са в процес на разработване на програми за ядрена енергетика за първи път.

Източник: https://unece.org/climate-change/press/international-climate-objectives-will-not-be-met-if-nuclear-power-excluded

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари