ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Това вече не е шега“: основното от доклада на експертите на ООН по изменението на климата

15.08.2021

Публикуваният доклад е част от шестия доклад за оценка на Междуправителствената група от експерти на ООН по изменението на климата (МГЕИК), който се изготвя от 2016 г. и ще бъде напълно завършен през 2022 г., сообщава ТАСС.
„Най -важното е, че заключенията от предишни доклади се потвърдиха, че климатът като цяло се затопля и че основната причина за затоплянето са антропогенните емисии на парникови газове“, обяснява един от авторите на доклада, Алексей Елисеев от Московския държавен университет и Института по физика на атмосферата.

 

 

В новия доклад на МГЕИК се казва, че от 1850 -те и 1900 -те години човешките дейности са увеличили средната глобална температура с около 1,1 градуса.
Всяко от последните четири десетилетия е по -топло от последното и всяко друго от 170 години. Климатът се променя във всички региони.
„Ако вземем сегашното ниво, тогава ще изберем наличните емисии за един и половина градуса за 15 години, и за две степени – за 30 или 35 години“, казва Алексей Елисеев.

Толкова въглероден двуоксид, колкото сега, в атмосферата не е имало последните 2 милиона години, а метан и азотен оксид – 800 хиляди години.
Без рязко и голямо намаляване на емисиите на парникови газове целите на Парижкото споразумение са недостижими. Трябва да се действа незабавно. Би било възможно да се стабилизира глобалната температура за 20-30 години, но във всеки случай тя ще се повишава поне до средата на 21-ви век.
Ако емисиите не намалят, а напротив, се увеличат значително, тогава затоплянето може да бъде с повече от три градуса или повече.

Колкото по -високо се покачва глобалната температура, толкова по -често ще се задава екстремно време.
Олга Золина от Института по океанология на Руската академия на науките и Алпийския университет в Гренобъл счита този извод за най -важен: „Топлинните вълни, сушите и екстремните валежи са много сериозни. Ясно е, че това ще бъде още по -често и дори по -силно и не се знае къде. Не можем да го спрем, каквото и да правим. “

Докладът изброява процеси, които не могат да бъдат отменени дори след векове, а вероятно и хилядолетия. Океаните ще продължат да се нагряват, подкиселяват и губят кислород, а морското равнище ще се повиши. Вечната замръзналост ще се стопи и ще освободи още повече въглерод в атмосферата.

„В доклада няма нито една добра новина, изобщо нищо. Ние само влошихме нещата. Ако се заемем с работата в момента, можем само да повлияем на скоростта на промяната. Скоростта може да бъде толкова висока, че до 2030 г. температурата ще бъде 1,5 градуса [по-висока, отколкото в преди индустриалните времена], и това вече не е шега “, обобщава Олга Золина.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари