ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Във Великобритания са сключени няколко споразумения за извеждане на АЕЦ от експлоатация

13.08.2021

Британската компания Dounreay Site Restoration Limited (DSRL), която експлоатира извежданото от експлоатация ядрено съоръжение в Dounreay, е възложила два договора на обща стойност 11,2 милиона паунда (приблизително 16 милиона щатски долара) с американската компания Jacobs за извеждане от експлоатация на прототип на бърз реактор (PFR).

 

 

Dounreay е спряна атомна електроцентрала в северната част на Шотландия, където се е изпитвала технологията за реактори с бързи размножители.
Обектът експлоатира два блока – демонстрационния бърз реактор (DFR, 15 MW, в експлоатация от 1962 до 1977 г.) и прототипния бърз реактор (PFR, 250 MW, в експлоатация 1975 до 1994 г.).

Междувременно Magnox Ltd, която управлява излезлите от експлоатация реактори от първото поколение Magnox с газово охлаждане, сключи споразумение с Cavendish Nuclear за проектиране и изграждане на CBLF съоръжение за преработка и опаковане в контейнери на радиоактивни отпадъци от междинно ниво на първата част на ”Hinckley Point“ ( Известен още като „Hinckley Point A“) в югозападната част на Англия.

Два реактора Magnox с мощност 267 MW са работили на това място от 1965 до 2000 г. Вторият етап (Hinckley Point B) в момента е в експлоатация с два усъвършенствани газово охладени AGR реактора, стартирани през 1976 г. (планирана дата на спиране 2022 г.), а третият етап с реактори EPR-1750 е в процес на изграждане.

По-рано правителството на Обединеното кралство обяви, че забраната за производство на електроенергия от въглища (без използването на системи за улавяне и съхранение на въглерод, CCS) ще влезе в сила в страната от 1 октомври 2024 г.

Подробности на: https://elektrovesti.net/76756_v-velikobritanii-zaklyucheno-neskolko-soglasheniy-po-vyvodu-aes-iz-ekspluatatsii

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари