ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Египетското правителство отрече слуховете за прекратяване строителството на атомната електроцентрала Ел-Дабаа

12.08.2021

Египетското правителство отрече слуховете, които се появиха наскоро за спирането на проекта за изграждане, заедно с Руската федерация, първата атомна електроцентрала в арабската република в Ед-Дабаа на Средиземно море.
Това съобщи в петък новинарският портал „Ал-Яум ал-Сабия“ с позоваване на пресслужбата на кабинета на министрите на Египет.

 

 

 

„Министерството на електроенергията и ВЕИ отрече всички тези съобщения, подчертавайки, че новината за спирането на проекта за атомна електроцентрала в Ад-Дабаа не е вярна“, „Изпълнението му ще продължи както обикновено без прекъсване, тъй като това е един от най -важните и големи проекти в ядрената енергетика, съчетаващ съвременни глобални технологии с най -висока безопасност.“

Правителствената пресслужба уточни също, че „всички документи, необходими за получаване на лицензия и разрешение за изграждането на първия и втория блок на централата, са прехвърлени на Египетския регулаторен орган за ядрено и радиологично регулиране, за да се гарантира безопасната и надеждна работа на ядрените съоръжения в бъдеще“.

По-рано в редица местни медии се появиха слухове за предполагаемото спиране на строителството на атомната електроцентрала в Ад-Дабаа.

За справка

Атомната електроцентрала в Ад-Дабаа е първата атомна електроцентрала в Египет, построена на брега на Средиземно море, на около 300 км северозападно от Кайро. Тя ще се състои от четири енергийни блока с мощност 1200 MW всеки с реактори VVER-1200 от поколение 3+.
Това е най -новото поколение технология, която вече има референции и работи успешно.

Руско-египетското междуправителствено споразумение за изграждането на атомна електроцентрала на обща стойност 30 млрд. Долара беше сключено през ноември 2015 г. в Кайро. В същото време страните подписаха споразумение за предоставяне на Кайро с държавен експортен кредит от 25 милиарда долара за изграждането на атомна електроцентрала, който ще покрие 85% от работата.
Останалите разходи трябва да бъдат покрити от египетската страна чрез привличане на частни инвеститори.

Планира се проектът да бъде завършен за 12 години. Плащанията от Египет по заема, осигурен с 3% годишна лихва, трябва да започнат през октомври 2029 г.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2021/08/11/116377

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари