ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Бъдещето на ядрените мини -реактори е под въпрос – всичко зависи от цените

06.08.2021

Министерството на енергетиката на САЩ одобри план за финансиране на разработването на малки модулни ядрени реактори (SMRs).
През следващите седем години бюджетът на САЩ ще излее 3,2 милиарда долара в SMR проекти, така че комуналните предприятия да имат надеждни източници на безопасна и декарбонизирана електроенергия до 2030 година.

 

 

Практиката от последните години показва, че нито животът, нито икономиката могат да бъдат изградени само на вятърна и слънчева енергия.

Големите АЕЦ са проблем

В същото време строителството на големи атомни електроцентрали е изправено пред цял куп проблеми.
Основният недостатък на големите атомни електроцентрали е дългата фаза на строителство и следователно много, много забавеното самооткупуване, което не се вписва в условията на съвременната икономика.
Днес пълномащабна атомна електроцентрала може да бъде изтеглена само от организиран публичен сектор. А развитите страни са загубили или са елиминирали възможността за изпълнение на проекти от такъв мащаб.

Отрицателното отношение в американското общество към подкрепа на стари и изграждане на нови големи атомни електроцентрали не означава, че ядрената енергия в страната е приключила или че се насочва към своя спад.

ММР – „върхът на сладоледа”

Новата вълна е малки модулни реактори, които ще бъдат почти изцяло фабрично сглобени и доставени на клиента като „батерии“ – източници на електричество и топлина, напълно готови за работа на място.

Американските комунални компании от този сектор започват да се обединяват около SMR проекти.
Редица бизнеси, включително Energy Northwest, Юта, свързани с общински енергийни системи и PacifiCorp, си партнират с производителите на MMP, за да осигурят денонощен чист източник на енергия.

Множество въпросителни – Да ама Не?

В същото време нито един от десетките малки проекти за модулни ядрени реактори от малки стартиращи предприятия до реномирани компании, като спонсорираната от Бил Гейтс TerraPower, не е показал стабилен напредък и все още е далеч дори от експерименталното внедряване на MMР.

Според скептиците изграждането и експлоатацията на малки ядрени реактори ще бъде доста скъпо начинание, което в крайна сметка ще се окаже не по -евтино от гледна точка на разходите от създаването и експлоатацията на големи атомни електроцентрали. Цената на емисията ще започне от десетки милиони щатски долари и ще завърши с милиарди долари инвестиции. Например, реакторът за бързи неутрони с мощност 345 MW, планиран от TerraPower, ще струва около 1 милиард долара, а през целия му жизнен цикъл средната цена на генерираната от него електроенергия ще бъде в диапазона от 50 до 60 долара на MWh. Конвенционалната електроцентрала на природен газ произвежда електроенергия на себестойност от 44 до 73 долара за MWh, но за изграждането й е необходима година, а не десет години, както за обещаваща атомна електроцентрала. Съвременната корпоративна и държавна бюрокрация има много по -кратък хоризонт за планиране, което като цяло определя съдбата на подобни проекти.

Очевидно е, че без пробивни технологии малките модулни реактори могат да загубят перспектива.
Днес, на вълната на декарбонизацията, те са на върха на интереса като обещаващи инструменти за изглаждане на пропуските във възобновяемата енергия, но в крайна сметка всичко ще определи цената. Високата цена на електроенергията и тоталната електрификация на транспорта, към която всички се стремят, са несъвместими неща и трябва да се направи нещо по въпроса.

Източник: https://elektrovesti.net/76658_budushchee-atomnykh-mini-reaktorov-pod-voprosom-vse-upiraetsya-v-tseny

Tags: ,

One Response to Бъдещето на ядрените мини -реактори е под въпрос – всичко зависи от цените

  1. Анна on 13.08.2021 at 10:36

    Относно преекспонирания проблем с „ядрените отпадъци“ – ядрените реактори могат да се презареждат с тези отпадъци. На практика почти всички „отпадъци“ могат да бъдат рециклирани. Радиоактивната част от използваното гориво е само около 5 на сто, половината от което е уран и плутоний, което може допълнително да бъда рециклирано в гориво, точно което правят французите в последните 25 години. След четвърт век Франция съхранява всичките си отпадъци в една стая, която е с размер на половин баскетболно игрище.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари