ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китайската CNNC обяви изливането на първия бетон за изграждането на третия блок на АЕЦ „Сюйдабао“ с реактор VVER-1200

05.08.2021

Строителството на трети енергоблок на атомната електроцентрала „Сюйдабао“ (известен също като “Сюйдапу”, Xudapu) в китайската провинция Ляонин официално започна на 28 юли с изливането на първия бетон за острова на ядрения реактор.
Този енергиен блок е един от четирите реактора ВВЕР-1200, които Руската федерация ще построи в Китай съгласно споразумението от 2018 година.

 

 

China National Nuclear Power (CNNP), дъщерно дружество на Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), обяви началото на строителството на 3 блок на атомната електроцентрала „Сюйдабао“  в изявление от 1 август пред Шанхайската фондова борса. CNNP отбеляза, че след изливането на първия бетон за третия блок, сега има 6 реактора в процес на изграждане с инсталирана мощност 6,258 MW.

През юни 2018 г. Русия и Китай подписаха четири споразумения, включително изграждането на два реактора ВВЕР-1200 като седми и осми блок на АЕЦ „Тянван“ в провинция Цзянсу.
Освен това трябваше да бъдат построени още два блока VVER-1200 на новата площадка на АЕЦ „Сюйдабао“ в Хулудао, провинция Ляонин.

Подробности

Споразуменията, подписани през юни 2019 г., включват генерален контракт за строителството на трети и четвърти блок на атомната електроцентрала „Сюйдабао“, както и договор за доставка на ядрено гориво.
Росатом ще проектира ядрения остров и ще достави ключово оборудване, както и ще осигури шеф-монтаж и въвеждане в експлоатация на доставеното оборудване.

Турбините за двата енергоблока ще се доставят от Китай.
Очаква се енергийните блокове да бъдат въведени в експлоатация през 2027-2028 година.

АЕЦ „Сюйдабао“ е собственост на Liaoning Nuclear Power Company Limited, съвместно предприятие на CNNC (70%), Datang International Power Generation Company (20%) и Държавната корпорация за развитие и инвестиции на Китай (10%).

Още подробности на: https://www.atomic-energy.ru/news/2021/08/04/116186

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари