ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Румъния и САЩ проведоха работна среща за изграждането на трети и четвърти блок на АЕЦ „Чернавода“

05.08.2021

Румъния и САЩ започнаха сътрудничество в областта на разширяването и модернизирането на атомната електроцентрала „Чернавода“. Работната среща, проведена миналата седмица, последва подписването на редица стратегически споразумения от Румъния.

 

 

Nuclearelectrica, собственик на атомната електроцентрала Чернавода, обяви на 30 юли работна среща с делегация от Министерството на енергетиката на САЩ (DOE). Той беше воден от Катрин Хъф, изпълняващ длъжността помощник секретар и заместник -помощник генерален секретар.
Компанията заяви, че посещението „осигурява продължително сътрудничество“ въз основа на споразумение, подписано от двете страни във Вашингтон през октомври 2020 г., което оттогава е ратифицирано от двете страни.

Стратегия за изграждане на 3 и 4 блок

Nuclearelectrica обясни стратегията си за завършване на изграждането на двата частично построени реактора в атомната електроцентрала „Чернавода“, в три части.
Първо, на подготвителния етап, който ще продължи 24 месеца, ще бъдат сключени договори за правни и финансови услуги „за формиране на проекта“.
След това, по време на предварителната работа, която ще продължи от 18 до 24 месеца, изпълнителят по поръчките и строителството ще „завърши критичната инженерна част на проекта и ще изготви документацията за ядрена безопасност“.
Последният етап ще бъде самият етап на строителството, който ще продължи 69-78 месеца.

Очаквани резултати

„Въз основа на тези етапи се очаква третият блок да влезе в търговска експлоатация през 2030 г., а четвъртият през 2031 г.“, казва Nuclearelectrica.

Това е в съответствие с предишни твърдения, които поставят „мобилизация на площаката“ около 2024 година.

„Румънската енергийна система се нуждае от устойчивост и стабилност, а разширяването на ядрения капацитет в Румъния, в контекста на настоящия преход към чиста икономика, отговаря на тези нужди“, каза Космин Гите, главен изпълнителен директор на Nuclearelectrica.

Ретроспекция

Румъния също обсъди проекта с Франция, като през октомври 2020 г. подписа декларация за сътрудничество в областта на ядрената енергетика.
Изявленията, направени по това време, призоввааха Румъния и Франция да работят заедно с други стратегически партньори и насърчаваха френските инвестиции в Румъния.

Американското сътрудничество с Румъния бе описано от Министерството на енергетиката като основа за „използване от Румъния на американския опит и технологии с многонационален екип, изграждащ третия и четвъртия блок на атомната електроцентрала“ Чернавода „и модернизирайки първи енергоблок“.

За справка

„Чернавода” е единствената румънска атомна електроцентрала.
Тя има два работещи блока Candu-6, които осигуряват до 20% от електроенергията в страната.

В допълнение към завършването на третия и четвъртия енергиен блок, Nuclearelectrica работи с Candu Energy, част от канадската SNL-Lavalin Group, за да удължи живота на първия енергоблок до 2026 г., когато той ще бъде напълно преоборудван.
Подобна работа вече е завършена или тече в няколко блока на канадската компания Candu.

Космин Гите заяви, че изграждането на новите блокове в атомната електроцентрала „Чернавода“ „ще доведе до икономически и социален растеж и развитие на веригата за доставки“, включително създаването на 19 000 непреки работни места.

Разширяването на електроцентралата ще позволи а се избегнат 20 милиона тона емисии на CO2 годишно, каза той.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2021/08/04/116187

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари