ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ленинградската АЕЦ организира ежедневна доставка на течен кислород за медицински цели

04.08.2021

Ленинградската АЕЦ (клон на концерн „Росенергоатом“ АД) установи ежедневна доставка на течен кислород за компаниите, способни да го превърнат в газообразно състояние за медицински цели.

Централата е готова да доставя до 100 тона течен кислород всеки месец. Този обем ще бъде достатъчен, за да осигури непрекъсната работа в продължение на един час за 275 000 преносими апарата за искуствена вентилация (ИВЛ) с капацитет 2 литра при минутна вентилация на белите дробове 10 l/min.

„Основните продукти, които трябва да разработим, за да гарантираме безопасната работа на енергийните блокове, са газообразен и течен азот.
За нас кислородът е по-скоро страничен продукт, който стана жизненоважен по време на пандемия “, обясни Андрей Абрамов, заместник-ръководител на отдела за системи за поддръжка. „Кислородът, произведен от Ленинградската АЕЦ, напълно отговаря на всички изисквания на ГОСТ.“

Производството на течен кислород се осъществява на базата на азотно-кислородната станция на цеха за осигуряващи системи на Ленинградската АЕЦ, оборудвана с всичко необходимо и комплектована с компетентен персонал.
В момента в АЕЦ „Ленинград“ работят две установки.

Според изчисленията на лекарите средно в лечебно заведение с 80 болнични легла в COVID отделение се консумират от 0,6 до 1 тон течен кислород на месец, който се превръща в газообразен кислород чрез газификатор.

Подробности на: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-216771

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19