ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Беларуската АЕЦ започна горещата обкатка на реакторната установка на втори енергиен блок

29.07.2021

На 27 юли в енергоблок 2 на Беларуската АЕЦ (генерален проектант и главен изпълнител -Инженеринговото подразделение на Държавната корпорация за атомна енергия Росатом) започна най -големият етап от пусковите работи преди началото на физическото пускане – „горещата“ обкатка на реакторната установка (РУ).

Разрешението за извършване на този технологичен процес е издадено от Госатомнадзор на Република Беларус.

„Етапът на горещата обкатка проверява работата на основното и спомагателното оборудване на блока, системите на реакторната установка в проектните режими на работа, с изключение на зареждане с ядрено гориво, подаване на пара към турбината и подаване на електроенерги към мрежата,“ заяви директорът на проекта за изграждането на Беларуската АЕЦ, АО «АСЭ» Виталий Полянин.

Подробности

По време на процеса на горещата обкатка специалистите проверяват работоспособността на основното оборудване на енергийния блок за съответствие с изискванията на проектната документация, включително съответствие със стандартите за безопасност по време на експлоатация.

Всички основни и спомагателни съоръжения и системи на реакторната установка се тестват при работни параметри: температурата на топлоносителя в първи контур на реакторната установка достига 280 C°, а налягането – 160 атмосфери (повече от 165,3 kgf/cm2).

Основната цел на този етап е да се потвърди готовността на оборудването и системите за етапа „Енергиен пуск“ и безопасната експлоатация на блока през всичките 60 години, предвидени в проекта.

В допълнение към тестването на оборудването на първи контур (реактор, парогенератори, главни циркулационни помпи, главен циркулационен тръбопровод и др.), специалистите ще тестват и системите за безопасност, проверка на системите за захранване „собствени нужди”, системите за управление и защита (СУЗ) на реактора.

За справка

В Островец (Република Беларус) се изгражда Белоруската АЕЦ с два реактора VVER-1200 с обща мощност 2400 MW.
За първата атомна електроцентрала в Беларус беше избран руският проект от поколение III +, който напълно отговаря на международните стандарти и препоръки за безопасност на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Енергийният блок № 1 на Беларуската АЕЦ е пуснат в търговска експлоатация на 10 юни 2021 г.
Той се превърна в първия обект на ядрената енергетика от последно поколение III +, построен по руски технологии в чужбина.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-216469

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари