ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Германия издаде разрешения за демонтиране реакторите на две спрени АЕЦ

28.07.2021

Министерството на околната среда, енергетиката, строителството и защитата на климата на федерална провинция Долна Саксония в Германия издаде разрешения за демонтиране на съоръженията на две изведени от експлоатация АЕЦ.

 

 

 

Например PreussenElektra (една от марките на енергийната група E.On) получи второто и окончателно разрешение, необходимо за демонтирането на атомната електроцентрала Unterweser (KKU), докато RWE Nuclear получи одобрение за така наречения си „подпроект 2″ демонтаж на АЕЦ Линген (KWL).

АЕЦ „Унтервезер“ експлоатира един реактор под вода под налягане, който започна да работи през септември 1979 г. и окончателно беше спрян през август 2011 г.
АЕЦ „Линген“ от своя страна експлоатира един енергиен блок с „кипящ“ реактор, който започна да работи през октомври 1968 г. и окончателно беше изключен през януари 1977 г.

PreussenElektra кандидатства за разрешение за извеждане от експлоатация и първоначален демонтаж през 2012 г. и го получи през 2018 г.
В тази първа процедура за одобрение се детайлизира концепцията за цялостен демонтаж и планираните за тази цел мерки.
Компанията е разделила плана за демонтаж на две фази. Неотдавна издаденото второ разрешително за демонтиране, за което беше подадено заявление през 2018 г., включва демонтирането на корпуса на реактора и околните защитни съоръжения.

В първата фаза на извеждане от експлоатация, горивните касети бяха извадени от реактора, демонтирани бяха над 90 системи и около 2000 тона конструкции.

Работата по демонтирането на АЕЦ „Линген” започна през 2015 г. и също е разделена на два подпроекта.
На първия етап се извърши демонтирането на различни спомагателни конструкции, които са имали радиоактивно замърсяване, вкл. обекти от първия контур.
Вторият подпроект, чието заявление за одобрение е подадено през ноември 2017 г., както и в предишния случай, предвижда преди всичко демонтаж на реактора и неговите вътрешнокорпусни устроиства, както и външната защита.

Равносметката

През август 2011 г. влезе в сила 13-тото изменение на германския Закон за ядрената енергия, което предвижда поетапно прекратяване на ядрената енергетика.
В резултат на това бяха затворени наведнъж 8 енергийни блока и още три през следващите години. В момента в Германия са останали 6 действащи ядрени енергоблока.

Източник: Атомная энергия 2.0

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари