ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Белгия – Прекратяването на ядрената енергетика ще увеличи емисиите и вноса на енергия, се казва в независим доклад

21.07.2021

Планираният отказ на Белгия от АЕЦ до 2025 г. ще увеличи емисиите парникови газове в страната и вноса на електроенергия.

 

 Атомната централа Tihange в Белгия с три блока, която е планирана за закриване. С любезното съдействие Engie Electrabel.

Това предупреждава в свой доклад Федералното бюро за планиране (FPB) – независима публична организация, която разработва различни икономически, социални и екологични анализи.

Експертите на FPB посочват, че ядрената енергетика се очаква да осигури 35% от електроенергията на Белгия през 2023 година, но делът ще спадне до нула в началото на 2026 г., в резултат на което ще се увеличи производството на енергия от природен газ.
Нейният дял в енергийния микс на страната се очаква да се увеличи от 19% през 2021 г. до 28% през 2023 г. и 56% до края на 2025 година.

В доклада се посочва, че се очаква емисиите на парникови газове да „нарастват систематично“ през 2023 и 2026 г. след спирането на АЕЦ в страната.
Оценките показват, че свързаните с производството на електроенергия емисии през 2020 г. са с еквивалент от 78,2 милиона тона CO2, докато прогнозите за 2026 година са те да достигнат 94,7 милиона тона.

В момента в Белгия има седем работещи реактора, разположени в две атомни електроцентрали, които осигуряват около половината от електроенергията на страната.

През октомври 2020 г. управляващата коалиция заяви, че ще се придържа към плановете на своите предшественици да затвори АЕЦ през 2025 г., при условие че сигурността на доставките няма да бъде засегната.

Подробности на: https://www.nucnet.org/news/nuclear-phaseout-will-increase-emissions-and-energy-imports-says-independent-report-7-1-2021

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари