ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай започва изграждането на първия в света малък подземен реактор ACP100 с мощност 125 MW

14.07.2021

На 13 юли 2021 г. официално започна изграждането на демонстрационния проект за малък модулен реактор (SMR) ACP100 на АЕЦ Чанцзян на китайския остров Хайнан.

 

 

Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) обяви, че проектът ще бъде първата подземна търговска малка атомна електроцентрала в света.
Многофункционалният реактор под налягане от 125 MW (PWR) – наричан още Linglong – е предназначен за производство на енергия, отопление, промишлено производство на пара и обезсоляване на морска вода.

Основните компоненти на първи контур на топлоносителя са монтирани вътре в корпуса на реактора.
През 2016 г. проектът стана първият малък модулен реактор, подложен на цялостен преглед на безопасността от Международната агенция за атомна енергия.

Демонстрационният малък модулен реактор ACP100 ще бъде построен в северозападната част на съществуващата атомна електроцентрала Чанцзян, се казва в изявление на китайското министерство на екологията и околната среда от март 2019 г.
Обектът вече е домакин на два работещи реактора CNP-600, а изграждането на първия от двата блока Hualong One започна там през март тази година. Очаква се и двата блока да влязат в търговска експлоатация до края на 2026 г.

Подробности на: https://www.atomic-energy.ru/news/2021/07/13/115452

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари