ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ и Япония се договориха за мониторинг на процеса на изхвърляне на тритиева вода в океана от АЕЦ „Фукушима-1”

11.07.2021

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Япония в четвъртък се договориха за размера на техническата помощ за наблюдение и анализ на планираното изхвърляне на пречистена вода от повредената японска атомна електроцентрала „Фукушима-1” в океана.
Това съобщава МААЕ.

 

Както организацията заявява в изявлението, „подписването на техническото задание бележи важна стъпка, тъй като документът очертава как МААЕ ще подкрепи Япония при изпълнението на плана й за постепенно изхвърляне на пречистена вода по безопасен и прозрачен начин“.

„Участието на агенцията преди, по време и след източването на вода ще осигури увереност – в Япония и в чужбина – че процесът протича в съответствие с международните стандарти за безопасност, целящи защита на хората и околната среда“, се казва в изявлението.

Според генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси, „специалистите на МААЕ ще могат да се уверят, че водата се изпуска безопасно.“

„Изключително важно е да убедим хората в Япония и другаде по света, особено в съседните страни, че водата не представлява заплаха за тях“, подчерта Гроси.

Първата мисия на МААЕ за планиране и организация на мониторинга ще бъде изпратена в Япония през втората половина на 2021 г. В хода на работата МААЕ ще проучи ключовите елементи на безопасността на японския план за заустване на водата, радиологичните характеристики на заустваните води, безопасността на процеса на заустване, мониторинг на околната среда, оценка на радиологичното въздействие върху околната среда за осигуряване защитата на хората и околната среда и така нататък.

По-рано японското правителство официално разреши изхвърлянето в океана на значителна водна маса от повредената атомна електроцентрала „Фукушима-1″, която, както се твърди, по принцип е очистена от радиоактивни вещества.
Процесът на подготовка за изхвърлянето ще отнеме приблизително две години. През това време се планира подготовка и проверка на допълнително оборудване и извършване на съответните дейности.
Сега в стоманени резервоари на територията на атомната електроцентрала „Фукушима-1″ са натрупани над 1,25 милиона тона вода, пречистена, както се съобщава, от най-опасните радиоактивни вещества. Съдържа обаче изотопи на тритий, които технически не могат да бъдат извлечени от там.

Редица съседни на Япония държави, включително Китай и Южна Корея, вече изразиха загрижеността си в това отношение.
Руското външно министерство също заяви, че руската страна очаква подробни обяснения от Япония по всички аспекти, свързани с плановете за заустване на вода от атомната електроцентрала Фукушима-1 в океана.

Източник: ТАСС

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19