ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Френската EDF и емиратската ENEC обявиха плановете си за съвместно разработване на технологии за производство на „зелен водород“ в АЕЦ

05.07.2021

Корпорацията за атомна енергия на ОАЕ (ENEC) и френската компания EDF обявиха планове за сътрудничество в областта на научните изследвания и развитието на ядрените технологии в рамките на нов меморандум за разбирателство, който по-специално включва проучването и разработването на технологии за производство на „зелен водород“ в АЕЦ.

 

 

Ахмед Ал Мазруей, вицепрезидент на ENEC за научноизследователска и развойна дейност и Лоран Клемент, главен изпълнителен директор на EDF за Близкия изток, подписаха писмо за намерение за разработване на Меморандум за разбирателство по време на двудневното събитие за ядрено сътрудничество между ОАЕ и Франция E-FUSION в Дубай.

Сътрудничеството е част от ангажимента на ENEC за развитие на ядрената енергетика на ОАЕ, подпомагане на иновациите, генериране на чисто електричество и борба с изменението на климата, казаха от емирската компания.

„Планираният Меморандум за разбирателство ще засили стратегическото партньорство между двете организации чрез споделяне на глобален опит и най-новите развития в сектора на ядрената енергетика и проучване на възможностите за производство на зелен водород от безвъглеродна ядрена енергия“, каза ENEC.

Първият от четирите блока APR-1400 с корейски дизайн в АЕЦ „Барака“ на ENEC започва търговска експлоатация през 2021 г.
Зареждането с гориво е завършено на втория енергиен блок, който се подготвя за пускане в експлоатация, докато третият и четвъртият енергоблок са в последния етап от строителството и са завършени съответно 94% и 89%.

Още подробности на: https://www.atomic-energy.ru/news/2021/07/02/115197

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19