ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Энергоатом“ и Westinghouse обсъдиха изграждането на нови блокове в Украйна с използване на AP1000

03.07.2021

Ръководителят на НАЭК Energoatom Петр Котин и старши вицепрезидент по търговските дейности на Westinghouse Electric Company Елиас Гедеон обсъдиха сътрудничеството при изграждането на нови блокове за АЕЦ в Украйна, използващи реактори AP1000.

Според пресслужбата на НАЭК, по-специално, по време на преговорите, проведени в Киев на 29 юни, страните се договориха да създадат съвместна работна група.

 

 

НАЭК отбеляза, че използването на американската технология AP1000 – двуконтурен реактор от трето поколение с мощност около 1100 MW, чиято конструкция има по-малко компоненти, а стандартизацията и лицензирането помагат за намаляване на времето и разходите за строителство – в дългосрочен план ще позволи на компанията да осигури високо ниво на безопасност, надеждна експлоатация ядреното производство и грижовно отношение към околната среда.

Повече от 20 години сътрудничество в областта на яреното гориво

„Энергоатом“ и Westinghouse си сътрудничат от 2000-та година в сферата на доставките на ядрено гориво.

През 2014 година бившият шеф на Енергоатом Юрий Недашковски отбеляза, че Украйна обмисля възможността за изграждане на четвърти енергиен блок на площадката на Южноукраинската АЕЦ по западна конструкция – Westinghouse, AREVA, KEPCO.

По-рано стана известно – на 10 юни 2021 г. в Министерството на енергетиката, с участието на енергийния министър Герман Галущенко, представители на държавното предприятие НАЕК „Energoatom“ и Westinghouse Electric Sweden AB подписаха договор за разработване и предоставяне на лицензионна документация за горивни касети ВВЭР-440 за енергоблок № 2 на Ровненската АЕЦ.

Източник: https://elektrovesti.net/76207_energoatom-i-westinghouse-obsudili-stroitelstvo-novykh-blokov-aes-v-ukraine-s-ispolzovaniem-ar1000

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19