ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


«ТВЭЛ» ще разработи „безлюдна” технология за производство на ядрено гориво

02.07.2021

Горивната компания на Росатом «ТВЭЛ» пусна технологичен ускорител (акселератор) за разработване на проекти за „безлюна“ технология за производство на ядрено гориво.

Проектът включва участието на специалисти от производствените предприятия на Горивното напраление на Росатом, проектантски организации и специализирани технически университети.

Концепцията за „безлюдна“ технология включва преход към напълно автоматизиран производствен процес, като се изключва присъствието на човек на производствената площадка, включително участието на персонала в транспортни и логистични, складови, контролни и други операции.
В момента такива разработки са частично внедрени в Минно-химическия комбинат, където производството на уран-плутониево MOX гориво се управлява дистанционно. Разработените технически решения също ще бъдат изключително важни и търсени за дейставащите производствени съоръжения на горивната компания към АО «МСЗ» и ПАО «НЗХК».

Стартът на технологичния ускорител на технологията за производство на „безлюдно“ гориво беше положен в рамките на семинар, който се проведе на площадката на АД „МСЗ“ в Електростал.
Поставянето на задачи за бъдещи екипи от участници беше извършено от експерти от АО «ТВЭЛ», АО «МСЗ», ПАО «НЗХК», АО «СХК».

Подробности на: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-215270

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари