ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Повече от 1 милион електрически превозни средства са регистрирани в ЕС през 2020 г.

01.07.2021

В Европейския съюз броят на регистрираните електрически превозни средства през 2020 г. се е утроил спрямо 2019 г., надхвърляйки един милион коли.

 

„Основната причина за спада с 12% на емисиите на CO2 от новите автомобили през 2020 г. беше значителното увеличение на дела на електрическите превозни средства, който се утрои от 3,5% през 2019 г. до 11% през миналата година (от които 6% са напълно електрически, 5 – хибридни)
Въпреки общото свиване на пазара поради пандемията COVID-19, общият брой на електрическите превозни средства през 2020 г. продължава да расте и надхвърля 1 милион единици “, се казва в съобщението на Европейската комисия.

Пояснява се, че през изминалата година в ЕС, както и в Исландия, Норвегия и Великобритания са регистрирани 11,6 милиона нови леки автомобила.

Европейският съюз на законодателно ниво постигна съгласие за целта да превърне икономиката си в неутрална по отношение на климата до 2050 година.
В същото време се планира да се постигне значително, с 55% спрямо показателите от 1990 г., намаляване на вредните емисии в атмосферата до 2030 година.

За тази цел Европейската комисия разработи план за действие, който съдържа организационни, инвестиционни и фискални стимули за по-широкото възприемане на „зелените” технологии и търсенето на иновативни пътища.
Той предвижда намаляване на парниковите ефекти, по-специално в битовия сектор, промишлеността и енергетиката, както и в областта на транспорта.

Много интересни подробности за страните от ЕС вижте на: https://theicct.org/sites/default/files/publications/EV-EU-Factbook-2020.pdf

Б.Р. – България изобщо я няма в класацията!

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари