ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Белгия – още един блок е спрян превантивно поради съмнение за огромно количество пукнатини в корпуса на реактора

21.08.2012

Повече от 8 хиляди пукнатини с дължина до 2 сантиметра са били открити в корпуса на трети реактор на белгийската АЕЦ “Дул”, съобщи Вили де Рувере (Willy de Roovere), ръководител на Федералната агенция по ядрена безопасност на Белгия (AFCN).

Той уточни, че пукнатините в корпуса са били открити в процеса на извършване на ултразвуково сканиране. (б.р. в публикацията не се уточнява дали сканирането е обхващало целия корпус заедно с потрубките към ГЦН и ПГ или само заваръчните шевове, което е обичайната практика). Сега в централата се извършват ремонтни работи и след това ще се взема решение за рестартиране на реактора.

 Преди дни се появиха съобщения, че по разпореждане на AFCN на 16 август е започнало планово спиране на втори енергоблок на АЕЦ “Тианж”, който е вторият реактор в страната, временно изведен от експлоатация. Двата енергоблока са били спрени превантивно. Експертите на AFCN твърдят, че заплаха за населението и околната среда няма.

Все пак трябва да се подчертае, че през миналата седмица AFCN проведе в Брюксел международно съвещание на ядрените експерти, целта на което е била да бъдат информирани специалистите за проблемите, възникнали в АЕЦ “Дул” и АЕЦ “Тианж”. На съвещанието са участвали специалисти от Германия, Швеция, Испания, САЩ, Холандия, Аржентина и Швейцария. Именно във всички изброени държави банкрутиралата преди години компания Rotterdam Drydocks е доставяла корпуси за реакторите от типа на тези, които са монтирани на авариралите реактори в Белгия.

През миналата година в белгийските атомни електроцентрали са станали 14 инцидента, 11 от тях са квалифицирани по скалата INES като произшествия от 1 ниво (инциденти без последствия), още два от 2 ниво (със съществено нарушаване на мерките за безопасност).

Преди време правителството на Белгия заяви, че експлоатацията на АЕЦ на територията на страната ще бъде напълно спряна до 2025 година. Планира се спирането на реакторите да започне от 2015 година.

Източник: http://pronedra.ru/atom/2012/08/17/belgiya-aes/

Tags: , ,

One Response to Белгия – още един блок е спрян превантивно поради съмнение за огромно количество пукнатини в корпуса на реактора

  1. Росен on 21.08.2012 at 16:49

    Спокойно, няма да я затворят и ще си я експлоатират още дълги години. А ние 4 блока без абсолютно никакви проблеми затворихме…

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари