ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индия – Росатом започва изграждането на енергоблок № 5 в АЕЦ Куданкулам

30.06.2021

На 29 юни се състоя тържествена церемония по изливането на първия бетон в фундаментната плоча на реакторната сграда на блок 5 на АЕЦ „Куданкулам“ (Република Индия), което бе официалният старт на основния период на строителство на третия етап на атомната електроцентрала.

Поради антиепидемиологични ограничения церемонията се проведе чрез видеоконференция.

Полагането на първия бетон беше предшествано от продължителна предварителна работа: подготовка за бетониране за основите на реакторната сграда, спомагателна реакторна сграда с блочния пункт за управление, турбинната сграда и сграда за електроснабдяване при нормална експлоатация, на аварийното захранване и управляващите системи за безопасност.

„В продължение на много години проектът за изграждане на АЕЦ Куданкулам е символ на тясното сътрудничество между Русия и Индия. Но ние не искаме да се спираме от вече постигнатото. Росатом притежава всички модерни ядрени енергийни технологии.
Заедно с нашите индийски колеги сме готови да разгърнем съвместно серийното изграждане на руски ярени блокове от най-модерното поколение 3+ на нов обект в Индия. Това е предвидено от съществуващите споразумения ”, каза генералният директор на Росатом Алексей Лихачов по време на церемонията.

Руските предприятия вече произвеждат оборудването, необходимо за първичната инсталация, оборудването на реакторното отделение и турбинната зала за блок №5. Още днес, на строителния хоризонт до две години, строителството е снабдено с работна документация.

След подписването на 10 април 2014 г. на общото рамково споразумение за изграждане на блокове 3 и 4 започнаха преговори с индийската страна за изграждането на блокове 5 и 6 на АЕЦ Куданкулам, в резултат на което беше постигнато споразумение че тези блокове ще бъдат изградени съгласно същия проект като блокове № 3 и 4.
На 1 юни 2017 г. стана пакетно подписване на кредитния протокол към междуправителственото споразумение от 5 декември 2008 г. и GDS за блокове 5 и 6 от АЕЦ Куданкулам.

Енергийни блокове № 3,4 и № 5,6 са вторият и третият етап на АЕЦ „Куданкулам“, построени съгласно проекта на АЕЦ-92 с реакторна установка VVER-1000 (V-412).
Техническите решения, внедрени в проекта АЕЦ Куданкулам, характеризират начините за по-нататъшното еволюционно развитие на енергийните блокове на АЕЦ с реактор с голяма мощност VVER и преминаването към създаването на качествено нов, надежден, безопасен и икономичен енергиен блок.

Новите енергийни блокове на АЕЦ Куданкулам отговарят на най-модерните изисквания за безопасност на МААЕ.

Поръчител – технически клиент на съоръжението – Indian Atomic Energy Corporation. Генерален дизайнер и доставчик на оборудване – АО «АСЭ».

В момента енергийните блокове № 1,2 на АЕЦ Куданкулам работят с мощността, установена от диспечерския график.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-215142

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари