ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Беларус приема мисията в MAAE относно физическата защита на ярените материали

30.06.2021

Мисията на МААЕ за физическа защита на ядрените съоръжения (IPPAS), която започна работа в Беларус в понеделник, ще даде препоръки за подобряване на националния режим за гарантиране на ядрената сигурност, съобщи пресслужбата на Госатомнадзор.

 

 

„Мисията се фокусира върху националния режим за осигуряване на физическа сигурност на ядрения материал и ядрените инсталации, системата за физическа защита на ядрената установка, системата за осигуряване на физическа защита на ядрения материал по време на транспортирането му, информационна и компютърна сигурност“, се казва в съобщението.

Министерството на енергетиката на републиката добави, че експерти ще работят на площадката на БелАЕЦ от 30 юни до 1 юли.

Работата на мисията IPPAS ще приключи на 9 юли.
Въз основа на резултатите от провеждането и екипът от експерти ще изготви отчет.

„Основното очакване на белоруската страна е да получи компетентни препоръки за подобряване на системата за физическа защита на ядрените съоръжения в Република Беларус, за последваща работа за поддържане на високо ниво на стандарти за безопасност в нашата страна“, казаха от Госатомнадзор.

В същото време беше отбелязано, че мисията IPPAS, „както и други мисии за оценка и партньорски проверки, се провеждат на доброволни начала“ по покана на Минск.

Експертната група, която ще посети централата, ще включва специалисти от Русия, Франция, Великобритания, Швейцария и САЩ.

Те ще се запознаят с материалите за функционирането на системата за физическа защита на БелАЕЦ, а също така ще посетят обекти на централата, включително блочния пункт за управление, хранилището а свежо ядрено гориво, възелът за презареждане и други.

Подробности на: https://atom.belta.by/ru/news_ru/view/belarus-prinimaet-missiju-magate-po-voprosam-fizzaschity-objektov-ispolzovanija-atomnoj-energii-11325/

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари