ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


TerraPower планира през 2023 година да кандидатства за разрешение за строеж на своя бърз реактор Natrium

22.06.2021

TerraPower се надява да кандидатства за разрешение за строеж през август 2023 г. и експлоатационна лицензия през март 2026 година за своя бърз реактор Natrium, съгласно регулаторен план за ангажимент (REP), който е изпратила до Американската комисия за ядрено регулиране (NRC).

 

Компанията заяви, че предпочита отделни приложения пред комбинирана лицензия за „възможността да започне строителството по-рано“.
Планът, който беше представен заедно с писмо от 8 юни от Райън Шпренгел, мениджър за разработване на лицензи за TerraPower, беше публикуван на 16 юни.

Sprengel пише, че планът е предоставен за информация и очертава предложените взаимодействия с NRC, свързани с реактора „Natrium”, който е технология TerraPower и GE-Hitachi (GEH).
Основната цел на REP е „да се намали регулаторната несигурност“, казва TerraPower, „да се улесни разбирането на NRC за технологията Natrium и нейния случай на безопасност възможно най-рано в регулаторния процес.“

„TerraPower е основана преди десетилетие от Бил Гейтс и група съмишленици-визионери, решили, че частният сектор трябва да действа в развитието на водеща ядрена енергетика, за да отговори на нарастващите нужди от електроенергия, да смекчи изменението на климата и да извади милиарди от бедността“, се казва в плана.

„Беше сформирана експертна група от учени и инженери, която да анализира всички технологични възможности за производство на електроенергия от цялостна системна гледна точка.
След задълбочен преглед на всички известни и някои досега неизвестни концепции за реактори, включително реактори с оловен топлоносител и малки модулни реактори с хелий, охлаждани реши да съсредоточи развитието си върху подобряването на натриево охлаждания дизайн на реактора, който отговаря на всички посочени цели на основните принципи на TerraPower „, добавя той.

TerraPower и GE-Hitachi Nuclear Energy Americas обединиха усилията си през 2019 г., за да разработят технологията Natrium, която разполага с бърз натриев реактор, комбиниран със система за съхранение на енергията с разтопена сол. Топлинната мощност на реактора Natrium ще бъде 840 MW, а енергийният остров ще има способността да произвежда до 500 MWe.

TerraPower и GEH са подкрепени от Bechtel Power Corporation и комуналните партньори Energy Northwest, Duke Energy и PacifiCorp.

По-рано този месец TerraPower и PacifiCorp обявиха плановете си за изграждане на демонстрационен проект за реактор на Natrium във въглищна ТЕЦ, която се затваря в щата Уайоминг.
Те очакват да обявят конкретната площадка до края на тази година.

Демонстрационният проект в Уайоминг ще бъде напълно функционираща електроцентрала и има за цел да утвърди дизайна, конструкцията и експлоатационните характеристики на технологията Natrium, казва TerraPower. Следващите стъпки включват по-нататъшна оценка на проекти, образование и промоция, както и одобрения от държавни и федерални регулаторни органи преди придобиването на обекта.

Заедно с дъщерното дружество на Berkshire Hathaway Energy PacifiCorp и GEH, членовете на екипа на демонстрационния проект включват инженерно-строителния партньор Bechtel, Energy Northwest, Duke Energy и близо дузина допълнителни компании, университети и национални лабораторни партньори.

Източник: https://www.world-nuclear-news.org/Articles/TerraPower-eyes-Natrium-construction-permit-in-202

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари