ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Колската АЕЦ ще започне да произвежда водород през 2023 година

19.06.2021

АЕЦ „Кола“ е избрана за пилотна площадка за създаването на стендов изпитателен комплекс (СИК) за производство и обработка на водород.

АЕЦ „Кола” е избрана по няколко причини, като основните са излишъкът от генерирана енергия, ниската й цена, както и наличието на цялата необходима инфраструктура и опит в производството на водород в малки количества за собствените нужди на централата.

„Трябва да създадем система за работа с водород в промишлен мащаб – получаване, компресиране или втечняване и транспортиране.
През 2023 г. трябва да въведем в експлоатация комплекс електролизерни инсталации с мощност 1 MW, след което се планира увеличаване на мощността и производителността на СИК до 10 MW.
Ако технологията заработи, тогава тя ще бъде разработена в цялата Руска федерация ”, отбеляза Василий Омелчук.

Водородната енергетика днес е една от приоритетните области на научно-технологичното развитие на Държавната корпорация за атомна енергия „Росатом”.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-214712

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари