ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


НАТО подкрепя усилията за възстановяване на иранското ядрено споразумение – ехо от срещата на върха

15.06.2021

Северноатлантическият алианс също счита за важно Иран да се въздържа от стъпки в областта на ядрената си програма, което може да доведе до ескалация на ситуацията.

 

 

НАТО се ангажира да гарантира, че Иран никога няма да може да разработи ядрени оръжия и поради това подкрепя усилията на международната „петорка” (Русия, Великобритания, Германия, Китай и Франция) и Техеран, както и САЩ в преговорите им за пълното възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) по иранската ядрена програма.
Това се казва в заключителното изявление на срещата на върха на НАТО, публикувано в понеделник.

„Ние се ангажираме да гарантираме, че Иран никога няма да разработва ядрени оръжия. Приветстваме съществени дискусии между членовете на СВПД и отделните дискусии със Съединените щати за постигане на взаимно връщане към спазването на СВП от Съединените щати и Иран. Подкрепяме фокуса върху възстановяването на предимствата от СВПД за неразпространението на ядреното оръжие и гарантиране на изключително мирния характер на ядрената програма на Иран “, – се казва в текста на изявлението.

Северноатлантическият алианс също счита за важно Иран да се въздържа от стъпки в областта на ядрената си програма, което може да доведе до ескалация на ситуацията. В тази връзка НАТО изрази подкрепа за инспекционните дейности на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в иранските ядрени съоръжения, които могат да помогнат да се гарантира спазването на задълженията на Техеран по Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

Според НАТО възстановяването на JCPOA може да проправи пътя за по-нататъшно решаване на проблемите на регионалната сигурност, включително подкрепа за режима на неразпространение на ядреното оръжие.
На този фон НАТО призова Иран да играе конструктивна роля за укрепване на регионалната стабилност и мира.

Във Виена от април се провеждат очни преговори между Иран и международната „петорка“ с цел възстановяване на иранското ядрено споразумение в първоначалната му форма: вдигане на американските санкции срещу Иран, изпълнение на иранските ядрени задължения и връщане Съединените щати към сделката.
Представители на страните-членки на СВПД провеждат отделни консултации с американската делегация без иранско участие.

Първоначално се очакваше всички делегации да приключат работата си в края на май, а след това в началото на юни. Постоянният представител на Русия във Виена Михаил Улянов заяви, че едва ли преговарящите ще могат да финализират проекта за окончателно споразумение преди президентските избори в Иран на 18 юни, но споразумението е в обсега на дъзможностите.

Източник: https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/11646841

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари