ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Атомната електроцентрала Dungeness B в Англия ще бъде закрита седем години предсрочно

10.06.2021

Френският енергиен гигант EDF обяви, че ще затвори своята атомна електроцентрала Dungeness B в Кент, Великобритания, седем години по-рано от планираното.

 

 

В изявление, публикувано на 7 юни, компанията заяви, че незабавно ще започне етапът на изваждане на горивото.
Електроцентралата Dungeness B е спряна от септември 2018 г. поради редица „сериозни и продължаващи технически проблеми“.

Компанията заяви, че въпреки че много от тези проблеми са преодолени, но новият анализ е идентифицирал допълнителни специфични за централата рискове в ключови компоненти, включително части от горивните сборки.

„EDF трябваше да вземе трудно решение, но беше правилното – каза Джон Бен, директор на атомната електроцентрала Dungeness B. – Това дава на нашите екипи, нашата общност и нашия бизнес ясна визия за бъдещето.“

Строителството на централата започва през 1967 г., но е въведена в експлоатация едва през 1983 г.

Първоначално тя трябваше да прекрати живота си през 2008 г., но беше удължен първо до 2018 г., а след това до 2028 г. благодарение на инвестициите от EDF, който придоби съоръжението през 2009 г.

Етапът на изваждане на горивото ще отнеме няколко години.

Текущо състояние и перспективи

Днес във Великобритания работят седем атомни електроцентрали, но четири от тях трябва да бъдат закрити до 2024 г.

В момента в Обединеното кралство се строи само една нова атомна електроцентрала – собственост на EDF „Hinkley Point C”.
Пускането й в експлоатация многократно се отлага и сега е планирано за 2026 г. Тя ще продава електроенергия на държавно гарантирана цена от най-малко 92,5 британски лири на мегаватчас в продължение на 35 години, което е много по-високо както от цените на електроенергия на едро, така и от цената на възобновяемата енергия.
Проектът се характеризира с постоянно увеличаване на разходите по време на процеса на проектиране / строителство.

Консорциум от британски компании, водени от Rolls-Royce, активно популяризира своя проект за малък модулен ядрен реактор. Компанията иска да завърши изграждането на първия блок в началото на 2030-те.
Според последните статистически данни ядрената енергетика е произвела 16% от електроенергията в Обединеното кралство през 2020 г., което е най-ниският процент от поне 10 години.

Източник: https://elektrovesti.net/75958_atomnuyu-elektrostantsiyu-dungeness-v-v-anglii-zakroyut-na-sem-let-ranshe-sroka

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари