ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ извърши преглед на развитието на ядрената енергийна инфраструктура в Узбекистан

10.06.2021

Екип от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) приключи 12-дневна мисия (INIR) в Узбекистан.
Целта бе да се прегледа развитието на инфраструктурата за ядрената програма на страната, а поканата дойде от страна на узбекистанското правителство.

 

 Бакром Мансуров, първи заместник генерален директор – агенция Узатом; Mirzamakhmudov Jurabek, генерален директор – Uzatom; Михаил Чудаков, заместник генерален директор и ръководител на департамента по ядрена енергия – MAAE; Милко Ковачев, началник отдел „Развитие на ядрената инфраструктура“ – MAAE, (отляво надясно) по време на заключителната сесия на мисията INIR. Снимка: МААЕ.

Екипът от експерти обобщи, че Узбекистан е предприел стъпки за усъвършенстване на своята нормативно-правова база и укрепване на регулиращата агенция.
Мисията потвърди, че ядреноенергийната програма на страната има силна държавна подкрепа и демонстрира ясен ангажимент за надеждност, безопасност и неразпространение.

„Узбекистан е постигнал значителен прогрес в развитието на ядрената си инфраструктура“, заяви ръководителят на екипа, българинът Милко Ковачев.

Относно мисиите INIR

Мисиите за интегриран преглед на ядрената инфраструктура (INIR) се основават на подхода на МААЕ за основни етапи, с неговите 19 въпроса за инфраструктурата, три фази (обмисляне, подготовка, изграждане) и три етапа (вземане на решение, сключване на договор, въвеждане в експлоатация).
Мисиите INIR дават възможност на представителите на държавите-членки на МААЕ да водят задълбочени дискусии с международни експерти относно опита и най-добрите практики в различни страни.

При разработването на своите препоръки екипът на INIR взема предвид коментарите, направени от съответните национални организации.
Изпълнението на препоръките и предложенията на екипа е по преценка на държавата-членка, поискала мисията. Очаква се резултатите от мисията INIR да помогнат на държавата-членка да разработи план за действие за запълване на всякакви пропуски, което от своя страна ще помогне за развитието на националната ядрена инфраструктура.

МААЕ публикува доклада за мисията INIR на своя уебсайт 90 дни след предоставянето му на държавата-членка, освен ако държавата не поиска писмено МААЕ да не го прави.

Подробности на: https://www.iaea.org/newscenter/pressreleases/iaea-reviews-uzbekistans-nuclear-power-infrastructure-development

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19