ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


От Балаковската АЕЦ планират да извадят огромни радиоактивни парогенератори (за целта могат дори да построят специален кей на Волга)

31.05.2021

 

 

Планира се изваждане от атомната електроцентрала „Балаково” в района на град Саратов изведените от експлоатация огромни парогенератори (ПГ) от типа ПГВ-1000. Те са класифицирани като големи по размер метални радиоактивни отпадъци, натрупани в  АО «Концерн Росэнергоатом» — Балаковская АЭС».

В петък беше обявен търг за разработване на проектна документация, в който трябва да се изчислят всички стъпки за извозване на радиоактивните отпадъци.
Клиент е Федералното държавно унитарно предприятие „Федерален екологичен оператор“(ФЕО).
Резултатите от търга ще бъдат обобщени на 22 юни, изпълнителят е готов да плати 6,5 милиона рубли.

Подробности

Парогенераторите от типа ПГВ-1000 трябва по някакъв начин да бъдат премахнати от АЕЦ „Балаково“ и доставени в отделението „Сайда Губа“ на СЗЦ „СевРАО“ – клон на ФСУЕ „ФЕО“.
Това предприятие се занимава с обезвреждане на радиоактивни отпадъци и се намира в затворения град Александровск, Мурманска област.

Проектантите трябва да определят масово-габаритните характеристики на парогенераторите и центровете на тежестта, както и да разработят документация за подготовката на маршрута и превозните средства, в достатъчен обем за изпълнение на задачата.

Конструкция на ПГ

 

Обемът на един парогенератор е 140 кубически метра.
Сухото тегло е 322 тона, от които 70 тона неръждаема стомана (топлобменни тръби, перфориран листлист, тръбопровод за захранваща вода) и 252 тона черна стомана (корпус на парогенератора, колектор за първи контур, опора на топлообменните тръби)
Дебелината на стените на парогенератора е 12 до 14 cm.

Б.Р. – Любознателните читатели ще намерят много подробности на български език на: https://nucpower.info/ARCHIVE/2014/Articles/%d0%93%d0%b5%d0%be%d1%80%d0%b3%d0%

b8%20%d0%92%d1%8a%d0%bb%d1%87%d0%ba%d0%be%d0%b2.pdf

Радиационно обследване

„Според данните от радиационното проучване не са открити зони на радиоактивно замърсяване с алфа и бета-излъчващи радионуклиди на външната повърхност на ПГ.
Максималната стойност на мощността на еквивалентната доза контактно до тялото на ПГВ достига 12,5 μSv/h.
Парогенераторите са класифицирани като радиоактивни отпадъци с много ниско ниво (VLLW) и ниско ниво (LLW) “, се казва в документацията.

Логистика

За да се извадят такива гигантски отпадъци, трябва да се разбере как да бъдат натоварени в автомобилен транспорт и какъв вид да бъде той.
При обследване на маршрута е необходимо да се определи видът и състоянието на пътното платно, да се измери ширината на пътното платно и банкета и всички други характеристики, да се определи височината на електропроводите, пресичащи маршрута на транспортиране и тяхното напрежение.
Също така е необходимо да се определи местоположението и конструкцията на временния кей на Волга, където ще бъдат доставени парогенераторите.

След това е необходимо да се разработи проект за превоз по вода, включващ операции за товарене на парогенераторите на воден транспорт по река Волга и тяхното претоварване на кораб от проекта № 6252 „Итарус“ (на снимката).

Проектът трябва да бъде завършен до 1 ноември 2022 г.
Колко пари ще бъдат похарчени за практическото му изпълнение ще стане известно след година и половина.

Източник: https://nversia.ru/news/s-balakovskoy-aes-sobirayutsya-vyvezti-ogromnye-radioaktivnye-parogeneratory-dlya-etogo-dazhe-mogut-postroit-specialnyy-prichal-na-volge/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19