ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия ще изпрати кораб с ядрен двигател до Юпитер към 2030 г.

29.05.2021

Роскосмос твърди, че до 2030 г. планират да изпратят космически кораб в междупланетното пространство, насочвайки го към Юпитер.
Този апарат, добавят от държавната корпорация, може да бъде оборудван с ядрена двигателна установка.

 

Според изпълнителния директор по въпросите на науката и дългосрочните проекти на държавната корпорация Александър Блошенко, цялата програма за полети до Юпитер е разчетена за 50 месеца.

Отбелязва се, че енергийният модул на руския космически кораб, наречен „Зевс“, ще бъде представен под формата на мобилна атомна електроцентрала, която ще генерира енергията, необходима за преместване на големи товари в дълбокия космос.

Забележително е, че някои страни отдавна разчитат да използват тази разработка като начин за намаляване на времето, необходимо за космически полети.
Междувременно технологиите позволяват да се използва изключително силата на гравитацията или слънчевата енергия за ускоряване на космическите кораби.

Според експерти, ако отидете на Марс и обратно точно сега, такова пътуване при настоящото ниво на технологично развитие на човечеството ще бъде възможно за период над три години.
Но ако се появи космически кораб, оборудван с ядрен двигател, този период може да бъде съкратен с около една трета.

Източник: https://actualnews.org/exclusive/394215-rossija-k-2030-godu-otpravit-na-jupiter-korabl-na-jadernom-dvigatele.html?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари