ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Иранският президент обяви за съгласуването на основните въпроси по „ядрената сделка“

28.05.2021

Иранската страна е съгласувала позиции по ядрената сделка със страните, участващи в споразумението.
Това съобщи в сряда иранският президент Хасан Роухани.

 

„Договорихме по позициите по важни и основни въпроси с „5 + 1″(Русия, Великобритания, Китай, Франция, САЩ и Германия – бележка ТАСС)“, каза той.

Речта на политика беше излъчена от иранската държавна телевизия.

Според него „Съединените щати трябва да се върнат първи, за да изпълнят задълженията си“. „Веднага щом видим, че те правят това (изпълняват задълженията си по ядрената сделка – забележка ТАСС), ние самите ще се върнем към изпълнението на задълженията“, каза Рухани.

Преговорите по ядрената сделка се водят лично от началото на април във Виена. Експерти в три работни групи разработват текста на бъдещо споразумение с цел възобновяване на прилагането на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) в първоначалната му форма: премахване на санкциите на Вашингтон срещу Техеран (и бъдещото завръщане на САЩ към сделката) и изпълнението на ядрените задължения от Иран.
Представители на държавите-членки на СВПД провеждат отделни консултации с делегацията на САЩ, която се оттегли от това споразумение през 2018 г., но сега възнамерява да се върне към него. Досега не е имало преки преговори между американските емисари и иранските представители във Виена.

Източник: ТАСС

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19