ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Естония планира да построи АЕЦ с малка мощност от IV поколение

27.05.2021

Сега за възможното местоположение на малка атомна електроцентрала се сочи град Кунда в енорията Веру-Нигула, но това не е окончателната версия.

Естонското правителство одобри създаването на работна група, чиято задача ще бъде да анализира възможността за въвеждане на ядрената енергетика в страната.
Тя включва представители на различни министерства: околната среда, вътрешните работи, финансите, правосъдието, социалните въпроси, образованието и науката, икономиката и комуникациите, отбраната, външните работи, както и Държавната канцелария.

Групата трябва да представи своите констатации и предложения на правителството не по-късно от септември 2022 г. „За да се подобри енергийната сигурност, устойчивостта и конкурентоспособността на страната ни, както и да се постигне неутралност на климата до 2050 г., едно от възможните решения е използването на ядрена енергия“, каза ръководителят на работната група, естонският министър на околната среда Тинис Мьолдер .

Работната група ще анализира технологиите и проектите, които се прилагат в други страни, и ще оцени кой е по-способен да развива ядрената енергетика – държавата или частния сектор, и как те могат да си взаимодействат при изпълнението на толкова трудна задача.

 

 

И още през 2028 г. в Естония може да бъде построена атомна електроцентрала с малка мощност от IV поколение.
Тя ще бъде изградена от две компании – Fermi Energia, основана от естонски енергийни специалисти за разработване на ядрени проекти, и британската Moltex Energy.
През март 2019 г. те подписаха споразумение за сътрудничество. Fermi Energia ще разработва технико-икономическо проучване за пригодността на малките модулни реактори за целите на Естония за устойчиво електроснабдяване на населението и борба с изменението на климата.

Подробности за развитието на перспективните разработки на: https://rus.postimees.ee/6707506/atomnuyu-elektrostanciyu-v-estonii-mogut-postroit-i-ona-oboydetsya-v-milliard-evro

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари