ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Село в Швеция изцяло премина към слънчева и вятърна енергия

26.05.2021

Село Симрис в южна Швеция изцяло преминава към потребление на електроенергия от възобновяеми източници.

 

 

Проектът е стартиран от енергийната компания E. ON като част от европейската програма Interflex, насочена към развитие на високотехнологични местни енергийни системи.

Електричество за 140 домакинства ще се произвежда от слънчеви и вятърни електроцентрали с мощност съответно 440 kW и 500 kW. Стабилността на захранването ще бъде осигурена от блок за съхранение на енергия с мощност 800 kW.

Проектът е предназначен да осигури стабилно захранване. В същото време гражданите се трансформират от обикновени потребители в „гъвкави потребители“ и „интелигентни потребители“, които не само генерират и съхраняват електроенергия, но също така участват в регулирането на натоварването, използвайки контролирани от тях устройства, като термопомпи.

Тази система позволява да се изгладят пиковете в потреблението, правейки производството на електроенергия по-рационално и икономично.
Освен това жителите на селото могат да наблюдават производството, потреблението и състоянието на батериите в реално време на уебсайта на енергийната компания.

Проектът в Симрис е важен за по-нататъшното развитие на интелигентните мрежи в света. „С подходящите технологии и интелигентни решения, вече можем да покажем днес, че е възможно децентрализирано, възобновяемо и в същото време комфортно енергийно бъдеще“, казва главният изпълнителен директор на E. ON Леонард Бирнбаум.

Разбира се, селото не беше напълно откъснато от останалия свят. В случай на неизправност в „островната“ енергийна система, Симирс може да се свърже с регионалната мрежа по всяко време и без забавяне.

Източник: https://elektrovesti.net/75745_selo-v-shvetsii-polnostyu-pereshlo-na-energiyu-solntsa-i-vetra

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19