ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


МААЕ вече няма достъп до информацията от камерите в иранските ядрени обекти

24.05.2021

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е лишена от достъп до изображения от камерите, разположени в иранските ядрени обекти, вследствие изтичане на тримесечното споразумение за мониторинг.
Съответното изявление на председателя на Меджлиса (парламента) на страната Мохамад Багер Галибаф е цитирано в неделя от агенция Fars
.

 

„МААЕ няма право на достъп до видеозаписи и информация от камери в иранските ядрени съоръжения поради изтичането на крайния срок“, цитира агенцията Галибаф.
Този тримесечен период приключи на 22 май.

На 21 февруари Иран и МААЕ се договориха за временно техническо решение за продължаване на мониторинга в иранските ядрени съоръжения до три месеца, като се вземе предвид влизането в сила в тази страна от 23 февруари на нов закон, който спира допълнителния протокол към споразумението за гаранции с агенцията.
В съответствие с новите условия обемът и видът на инспекциите на МААЕ в Иран са намалени и агенцията е загубила достъп до камерите в ядрените обекти.
Техеран предупреди, че информацията от камерите ще бъде изтрита след три месеца, ако САЩ не отменят санкциите срещу Иран.

Февруарското споразумение стана основа за възможността за организиране на директни политически консултации за пълното възстановяване на иранското ядрено споразумение, които се провеждат във Виена от началото на април.

Източник: https://www.tehrantimes.com/news/449044/Iran-won-t-let-IAEA-breach-legal-frameworks-parliament-speaker

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари