ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Rolls-Royce: стойността на електроенергията от малкия модулен ядрен реактор е сравнима с офшорната вятърна енергетика

25.05.2021

Консорциум от британски компании, водени от Rolls-Royce, представи нов дизайн за малките модулни реактори (Small Modular Reactors, SMR).

 

Компанията Atkins ръководи гражданския, структурен и архитектурен дизайн на електроцентралата, „която получи актуализиран естетичен покрив; земен насип, интегриране с околния пейзаж; и компактни размери на сградата ”.

В резултат на модификацията се промени не само външният вид на обекта (на снимката), но и неговата мощност. Тя е нараснала от 440 на 470 MW. Според този показател като цяло е дори трудно да се класифицира като „малък“.

През януари миналата година Rolls-Royce за първи път обяви, че реакторът ще може да доставя електроенергия на цена под 60 британски лири.

Днес Том Самсън, главен изпълнителен директор на консорциума, казва: „Ядрената енергетика играе ключова роля в борбата с изменението на климата, осигуряването на икономическо възстановяване и повишаване на енергийната сигурност.
За целта тя трябва да бъде достъпна, надеждна и привлекателна за инвестиции, а начинът, по който произвеждаме и сглобяваме нашата електроцентрала, намалява нейните разходи, прави я сравнима с офшорната вятърна енергетика – около 50 британски лири на MWh“.

Да, 50 лири е по-малко от обявеното миналата година, но все пак е доста. Днес вече наблюдаваме много по-ниски цени на офшорната вятърна енергетика.
Въпреки че, разбира се, е възможно да се вземе предвид по-високата „системна стойност“ на ядреното съоръжение с равномерен производствен профил.

Rolls-Royce иска да завърши първия блок в началото на 2030-те (последно е посочена 2029 година) и да изгради до десет към 2035 година.

Обявени са и амбициозни планове за износ: 250 милиарда британски лири приходи.
Вече са подписани меморандуми за разбирателство с Естония, Турция и Чехия.

Източник: https://elektrovesti.net/75740_rolls-roys-modulnyy-atomnyy-reaktor-sravnim-po-stoimosti-energii-s-ofshornoy-vetroenergetikoy

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари