ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Французите ще построят гигафабрика за производство на електролизери

23.05.2021

Френската компания McPhy Energy SA, специалист в производството на нисковъглероден водород, производител на електролизери с високо налягане и станции за зареждане с водород, обяви, че е избрала Белфор, комуна в североизточна Франция, като потенциал площадка за огромен електролизерен завод.

 

Бъдещият завод, който трябва да започне да работи през 2024 г., ще произвежда 1 GW електролизери годишно. Днес McPhy има производствен обект в Италия с мощност 300 MW.

Компанията ще вземе окончателно инвестиционно решение до края на 2021 г.
Преди това McPhy ще трябва да завърши предварителни проучвания, да получи административни разрешения и да организира финансиране, включително помощ, поискана от Европейския съюз в подкрепа на „важни проекти от европейско значение“ (IPCEI).

Изграждането на гигафабриката ще изисква инвестиции от 30-40 милиона евро.
Компанията очаква създаването на производствената база да създаде над 500 работни места във фирмата, около 400 във Франция и 100 в Германия и Италия, както и няколкостотин косвени работни места.

Коментирайки изявлението на McPhy, френският министър на икономиката Бруно Льо Мер каза, че бъдещото съоръжение „е една от първите гигафабрики по Националната стратегия за водорода“.

Водородната стратегия на Франция е една от най-амбициозните в Европа.
Тя предвижда инсталирането на 6,5 GW електролизери до 2030 г. Това например е повече от 5 GW, които предвижда водородната стратегия на Германия.

Ще припомним, че консултантската компания Aurora Energy Research е анализирала проектите за изграждане на електролизерни инсталации в света.
Авторите отбелязват, че днес в света има действащи електролизери с обща мощност от само 0,2 гигавата (GW).

Общата ощност на проектите, планирани до 2040 година, обаче е 213,5 GW – хиляда пъти повече.

Източник: https://elektrovesti.net/75725_frantsuzi-zbirayutsya-pobuduvati-gigafabriku-z-virobnitstva-elektrolizeriv

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19