ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Калининската АЕЦ за първи път в Русия ще въведе най-новата система за контрол на защитната обвивка на реакторно отделение

19.05.2021

В хода на плановия ремонт на трети енергиен блок на Калининската АЕЦ специалистите започнаха модернизацията на комплекса от системи за контрол на защитната обвивка (СКЗО) на реакторното отделение.
Подобна работа се извършва за първи път в руските атомни електроцентрали.

Както обясни главният инженер на КАЕЦ Александър Дорофеев, обвивката (оболочка, контейнмънт) е предназначена да предпази реакторната установка от външни природни и изкуствени влияния, а също така предотвратява изпускането на радиоактивни вещества в околната среда в случай на нещатна ситуация.

Контейнмънтът се състои от дебела метър цилиндрична стоманобетонна стена и купол, които осигуряват херметичността на вътрешния обем.
Здравината на конструкцията се осигурява от високоякостни армирани въжета, разположени в специални канали вътре в стената. Те са опънати с крикове, притискащи черупката, което предотвратява появата на пукнатини в бетона.

„По-рано контролът върху напрежението на армираните въжета, състоянието на защитната обвивка и нейната плътност се осъществяваше от три различни системи.
След модернизацията те ще бъдат заменени от най-новата унифицирана система, която значително ще повиши безопасността при работа на енергийния блок, – каза Александър Дорофеев. „Сега в реакторното отделение се подменят работни станции, основен и приложен софтуер, контролери за обмен на информация, комутатори и устройства за обработка на сигнали“.

Освен това в СКЗО ще бъде въведена експертна система, базирана на руския софтуерен комплекс „CONT“. Тя е необходима за да се анализира състоянието на защитната обвивка и да се оцени нейната здравина.
За да покрие целия обем на контейнмънта, системата виртуално го разделя на 15 000 контролирани зони, създава подробен триизмерен модел и прави разчетен анализ във всяка зона.

 

Въвеждането на експертната система ще даде възможност за оценка на експлоатационната годност на защитната обвивка по време на работа на енергийния блок. А получените данни ще помогнат за значително оптимизиране на работата по коригиране на усилията в армиращите въжета по време на ремонтните компании.

Изпълнението на такъв мащабен проект значително ще опрости поддръжката на системата, ще намали времето за обучение на персонала и също така ще намали вероятността от нарушения в работата на енергоблока, свързани с човешкия фактор.

Източник: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-213252

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари