ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Световната ядрена индустрия призовава за равен достъп до финансиране на чистата енергия

18.05.2021

Ключови организации, представляващи глобалната ядрена индустрия, написаха отворено писмо до световните лидери, предупреждавайки, че предложеното извеждане от експлоатация на атомни централи може да провали прехода към нулеви емисии.
Те призовават за съшия достъп на ядрените технологии до финансиране на климатични проекти, какъвто имат възобновяемите енергийни източници.

 

 

 

Канадската ядрена асоциация, Форатом, Японският индустриален атомен форум, американският Институт за ядрена енергия, Асоциацията на ядрената индустрия на Великобритания и Световната ядрена асоциация настояват за ускорение на инвестициите в ядрената индустрия като част от пътя към нулеви нетни емисии.

Групите предупреждават, че планираното извеждане от експлоатация на АЕЦ представлява „най-голямата единична загуба на чиста енергия в световната история“ и че без допълнителни мощности и инвестиции в сектора, достигането на нулеви емисии може да бъде застрашено.

Организациите изчисляват, че повече от 100 GW ядрени мощности в света ще бъдат изведени от експлоатация в рамките на 20 години.
От индустрията призовават за равен достъп до финансиране на атомните технологии заедно с нисковъглеродните и възобновяеми източници и за нови АЕЦ, които да заместят остаряващите мощности за поддържане на настоящите нива на производство на електроенергия.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари