ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Арменска АЕЦ – Проектът за модернизация и ПСЕ навлиза в ключов етап

18.05.2021

На 15 май в Арменската АЕЦ започна ключов планов ремонт по проекта за модернизация и удължаване на живота на атомната централа.
Дейностите се извършват от компанията „Русатом сървиз“, част от руската корпорация „Росатом“.

 

 

Експлоатацията на Арменската АЕЦ ще бъде спряна за 141 дни, в които ще се извърши мащабна модернизация на втори енергоблок.
Ще се извърши отгряване на метала на корпуса на реактора и модернизация на системата за аварийно охлаждане на активната зона на реактора.

Тази година се навършват 45 години от пускането му в експлоатация, а след плановия ремонт той ще може да работи поне до 2036 г.
„По време на модернизацията около 350 руски ядрени специалисти ще участват в работния процес“, каза Юрий Свириденко, ръководител на проекта за удължаване на живота на централата.

Арменската АЕЦ е единствената атомна електроцентрала в страната. Тя има два руски реактора ВВЕР-440.
Първи енергоблок е изведен от експлоатация и с годните компоненти от него се подържа втори блок, който произвежда над 30% от електроенергията в Армения.

За справка

Трябва да се отбележи, че технологията за отгряване на реактора на АЕЦ с цел удължаване на експлоатационния му живот е разработена от специалисти от института Курчатов, а тази работа се извършва от специалисти от компанията Атоменергоремонт.
Тези организации, както и Русатом Сервиз, са част от държавната корпорация Росатом.

Отгряването на реактора е извършено успешно в няколко централи, построени по съветския проект VVER-440, включително Колската АЕЦ и Нововоронжеската в Русия, Ровненската атомна електроцентрала в Украйна и атомната централа в Козлодуй в България.

Източник: https://ru.armeniasputnik.am/economy/20210401/27015404/Kapremont-Armyanskoy-AES-vykhodit-na-finish–glava-Rusatom-servisa.html

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари