ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Индийската АЕЦ „Джайтапур” ще бъде най-мощната в света

07.05.2021

Атомната електроцентрала „Jaitapur” с инсталирана мощност от 9,6 GW ще бъде най-мощната атомна електроцентрала в света. Централата ще произвежда до 75 TWh годишно и ще покрива годишното потребление на 70 милиона индийски домакинства, като същевременно ежегодно избягва емисиите на 80 милиона тона CO₂*.

* Изчислението е базирано на типичните емисии на въглероден диоксид от електроцентрала на въглища, еквивалентни на 1000 g CO2 / kWh.
Въз основа на средната стойност за 2017 г. на енергийния баланс на AIE в Индия, избегнатите емисии възлизат на 53 милиона тона CO₂ годишно.

 

 

 

Френската компания EDF представи на индийския ядрен оператор Nuclear Power Corporation of India Ltd (NPCIL) обвързващо технико-комерсиално предложение за изграждането на шест енергоблока с реактори EPR в АЕЦ «Джайтапур» в щата Махаращра.

Това предложение е кулминацията на работата, извършена с NPCIL след подписването на Споразумението за индустриални перспективи на 10 март 2018 г. в Делхи в присъствието на министър-председателя на Република Индия и президента на Френската република и преди подаването на незадължителното предложение за EDF в края на 2018 г.

Предложението на EDF и партньори включва подробна техническа конфигурация на реакторите, като се вземе предвид информацията, предоставена от NPCIL за условията на площадката в Джайтапур и съвместната комплексна работа, извършена от EDF и NPCIL, както и съответните комплексни търговски условия за доставка на инженерни проучвания и оборудване за шестте енергоблока EPR.

Предложението се основава на взаино-допълващите се умения на EDF и NPCIL и има за цел да изгради дългосрочно партньорство между френската и индийската ядрена индустрия.

Подробности на: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-212824

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари