ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Булатом – Станислав Георгиев – за АЕЦ “Белене”

16.08.2012

“Трудно е да коментираме думите на нашия министър председател, защото ние не разполагаме с тази информация, на основание на която той нещо казва, – заявява изпълнителният секретар на неправителствената организация Български атомен форум (Булатом) Станислав Георгиев. Ние като организация, работеща в областта на ядрената енергетика, можем да говорим за техническите особености на този проект.

И ако говорим за тях, то проектът от техническа гледна точка е една от последните думи на техниката. Относно това, колко ще струва и кой ще плаща, това е трудно да се коментира. Аз, като български гражданин, знам, какви сметки и за какво ги плащам. Ако си представим, че в даден момент електроцентралата “Белене” ще заработи, то на мен ще се наложи да заплащам такава стойност на електроенергията, която предполага “Белене”. Тоест аз ще заплащам за това, което ще получавам, а не просто ще плащам. А колко ще бъде това? Някои казват, че ще бъде много скъпо, други казват, че няма да е скъпо. Но какво ще бъде в действителност, никой не знае, ние можем само да гадаем”.

“За по-малко за два месеца и половина бяха събрани повече от 750 хиляди подписа в подкрепа на референдума. Аз мисля, че това говори, че населението подкрепя строителството на “Белене”, – отбелязва Георгиев. – Много хора подкрепят построяването на АЕЦ “Белене”, но в деня на референдума може да се случи следното, да дойдат да гласуват по-малко от 50%, и тогава нищо няма да се случи.

   Аз казвам всичко това от тази гледна точка, като представител на Българския атомен форум. Тоест през погледа на хората, които работят в ядрената енергетика на България, за които най-важното е нашата работа: експлоатацията на АЕЦ “Козлодуй” и възможното строителство на АЕЦ “Белене”. Това е нашата работа, и ние винаги ще подкрепяме тези, които казват: Ние искаме да построим Белене”.

Източник: REGNUM

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

ЕС – Ядрената енергетика се изплъзва от Европа

Атомът тръгва от Запад на Изток, и това съществено променя ядрения отрасъл. Към такъв извод са склонни много от участниците в европейския ядрен форум,...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ, 16–18.09.2020, Варна

Последни коментари