ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ядреното гориво е готово за първоначално зареждане в реактора на втори енергоблок на БелАЕЦ

05.05.2021

В Беларуската АЕЦ (генерален проектант и главен изпълнител – инженерното подразделение на държавната корпорация „Росатом“), успешно завърши етапът на доставка и входящ контрол на ядрено гориво (топлоотделящи сборки (ТВС) и абсорбиращи пръти на системата за управление и защита (СУЗ) ) за първоначално зареждане в реактора на енергоблок №2.

Входният контрол беше извършен от специалистите на „Беларуската АЕЦ” с участието на представители на генералния изпълнител „Атомстройекспорт” АД и производителя на гориво – Новосибирския завод за химически концентрати (ПАО „НЗХК“; предприятие на Горивната компания на „Росатом” „ТВЭЛ“).

Всеки етап от приемането на свежото ядрено гориво (СЯГ) беше контролиран от служители на Държавния атомен надзор на Република Беларус.

В съответствие с регламента за процеса на входния контрол специалистите провериха придружаващата документация, външното състояние на горивната продукция, контролираха геометричните параметри, целостта на техническите средства за индикация на достъпа до горивните ксети.

В резултат беше подписан акт, потвърждаващ успешното приключване на входния контрол на площадката, съответното качество и готовност на доставената партида ядрено гориво за първоначално зареждане в реактора.

Преди началото на зареждането в реактора на енергоблок № 2 цялото гориво ще се съхранява в хранилището за свежо гориво, което гарантира спазването на необходимите условия за съхранение.

Доставката на свежото ядрено гориво се извършва в рамките на генералния договор за изграждане на енергийни блокове на Беларуската АЕЦ.

Подробности на: https://atom.belta.by/ru/belaes_ru/view/jadernoe-toplivo-gotovo-dlja-nachalnoj-zagruzki-v-reaktor-vtorogo-energobloka-belaes-11266/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари