ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Среща на върха по климата – ключови резултати

02.05.2021

Миналата седмица се проведе двудневна виртуална среща на лидерите на най-големите държави в света („четиридесет световни лидери“), посветена на въпросите на политиката в областта на климата – Срещата на върха на лидерите по климата (Leaders Summit on Climate).

 

Китай се ангажира да започне да намалява потреблението на въглища в петнадесетия петгодишен план (2026-2030). Събитието е важно. В останалото председателят на КНР не каза нищо принципно ново.

САЩ – Както се очакваше, Джо Байдън стартира амбициозна климатична програма.
САЩ се ангажират да намалят емисиите с 50-52% до 2030 г. спрямо нивата от 2005 г.
Освен това американският президент потвърди предварително изразената цел – до 2035 г. цялата държавна енергийна индустрия трябва да произвежда електроенергия без въглеродни емисии (carbon pollution-free electricity).
От една страна, целта изглежда непостижима. Разбира се, това включва „работещи атомни електроцентрали“ и технологии за улавяне и съхранение на въглерод (CCS), които Байдън изрично споменава, но все още изглежда почти невероятно. Да, САЩ могат лесно да намалят производството на въглищни електроцентрали до нула до тази дата, но газовите електроцентрали се превърнаха в основния производител на електроенергия през последните години.

Великобритания в навечерието на срещата на върха пое свръх амбициозен ангажимент за намаляване на емисиите с 78% до 2035 г. спрямо нивата от 1990 година.

Япония заяви, че ще увеличи значително целта си за намаляване на емисиите към 2030 г. до 46% спрямо нивата от 2013 г. Предишният ангажимент беше – 26%. Това е сериозна стъпка, която ще изисква значителни усилия.
Премиерът Йошихиде Суга заяви, че акцентът ще бъде върху декарбонизирането на електроенергийната индустрия и увеличаването на използването на възобновяеми енергийни източници.

Бразилия обяви намерението си (не е ангажимент) да постигне въглероден неутралитет до 2050 г. (преди това бе до 2060 г.), потвърждавайки ангажимента за премахване на незаконното обезлесяване до 2030 г.

ЮАР, която има най-високия дял на въглеродни генерации от всички страни от Г-20 (около 86%), заяви, че ще започне да намалява емисиите от 2025 г., десет години по-рано, отколкото се предполагаше преди.

Речта на индийския премиер беше кратка. Той припомни, че Индия е една от малкото страни, чийто национален принос (NDC) следва траектория от 2 градуса по Целзий.
Той също така потвърди целта за развитие на възобновяемата енергия в Индия: 450 GW до 2030 г.

Вместо заключение

Очакваше се много, тъй като беше обсъдено предварително. Срещата показа, че най-големите държави в света засилват политиките си за борба с изменението на климата и въздействието на политиките за климата върху енергийните пазари ще се увеличава.

Колосалният спад в цената на слънчевата и вятърната енергия през последните няколко години разкри енергийни резерви, които надхвърлят световното потребление на енергия 100 пъти – и повечето от тези ресурси вече са икономически конкурентоспособни спрямо изкопаемите горива.

Източник: https://elektrovesti.net/75441_sammit-liderov-po-klimatu-osnovnye-itogi

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари