ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Виена – Непреки преговори между САЩ и Иран по ядрената сделка

07.04.2021

Пoмолих за коментар Александр Уваров, главен редактор на AtomInfo.Ru.

Непреките преговори между Иран и САЩ във Виена (дипломатите седяха в съседни хотели и общуваха чрез посредници) завършиха с локален успех.

 

 

Участниците в СВПД създадоха две работни групи. Едната група ще помисли как да върне американците обратно в съвместния всеобхватен план за действие (JCPOA), а другата – как да убеди иранците да подновят изпълнението на иранските задължения.

На пръв поглед решението само по себе си предполага, че и двете страни трябва да предприемат стъпки една към друга едновременно. Както винаги, има нюанси, за които ще ви разкажа:

✔️Иран юридически не е напуснал СВПД и след няколко години ограниченията, наложени върху неговата ядрена програма, ще започнат да се премахват автоматично.
Следователно САЩ искат да накарат Иран да удължи условията на JCPOA, с което иранците все още не са съгласни.

✔️ Нека САЩ да се върнат към JCPOA (СВПД), но никой не може да гарантира, че по-късно няма да го напуснат по някаква причина. По приятелски начин би било необходимо да се включи защитен механизъм в сделката, който да не позволява тези „нелепи движения“ („излезе-влезе-излезе отново“). Но американците не обичат да бъдат ограничавани по някакъв начин.

✔️Разследването на иранското досие в МААЕ продължава. Въпреки че останалите въпроси са свързани с далечното минало (до 2003 г.), те могат да бъдат напомпани всеки момент, да се направи от мухата слон. Това обстоятелство не добавя на политиците и дипломатите.увереност в бъдещето

Така че източниците остават предпазливи в своите изявления и е твърде рано да се правят далечни прогнози.

В петък във Виена – нов кръг от заседания на Комисията по JCPOA и, вероятно, косвени преговори между САЩ и Иран.

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари