ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ОАЕ – Първи енергиен блок на АЕЦ „Барака” е пуснат в търговска експлоатация

07.04.2021

На 6 април първи енергиен блок на АЕЦ „Барака“ беше пуснат в търговска експлоатация, съобщиха от Emirates Nuclear Energy Corporation (ENEC).
Блокът, който се управлява от Nawah Energy Company, е най-големият производител на електроенергия в ОАЕ, откакто е достигнал 100% мощност в началото на декември.

ENEC заяви, че 1400-мегаватният блок, разположен в района на Ал Дафра в Абу Даби, в момента осигурява „постоянно, надеждно и устойчиво енергоснабдяване денонощно“. ENEC също отбеляза, че „в момента компанията ръководи най-големите усилия за декарбонизация на ОАЕ във всички отрасли“.

Началото на търговската експлоатация следва период на задълбочени изпитания под надзора на Федералната агенция за ядрено регулиране, която до момента е извършила 312 независими инспекции на централата.
Тези прегледи бяха извършени заедно с над 42 оценки и партньорски проверки от Международната агенция за атомна енергия и Световната асоциация на ядрените оператори, съобщи ENEC.

 

 

„След повече от десетилетие стратегическо планиране, програмиране и строителство, днес уверено отбелязваме началото на нова глава в прехода на ОАЕ към по-чисти енергийни източници“, заяви генералният директор на ENEC Мохамед Ибрахим Ал Хамади.

Самата Билбао и Леон, генерален директор на Световната ядрена асоциация, отбеляза:
„Ангажиментът на ОАЕ за бъдещето на чистата енергия, която в същото време осигурява устойчиво социално-икономическо развитие за всички жители на страната, трябва да бъде повторен в много повече страни по света.
Ядрената енергия трябва да бъде в центъра на енергийната трансформация, за да имаме шанс да постигнем нулеви въглеродни емисии до 2050 година“.

За справка

Атомната електроцентрала „Барака”, която се строи от консорциум, ръководен от Korea Electric Power Corporation KEPCO, се състои от четири блока APR-1400.
Строителството на централата започва през 2012 година.
Във втори енергиен блок процесът на зареждане с гориво е завършен и всички необходими процеси се разработват преди пускането му, което е планирано за края на тази година.
Изграждането на трети и четвърти блок е завършено съответно 94% и 89%.

Barakah One, дъщерно дружество на ENEC, отговарящо за финансовите и търговски дейности на атомната централа Barakah, подписа споразумение през 2016 г. с Emirates Water and Electricity Company за закупуване на цялата електрическа енергия от централата за следващите 60 години.

Източник: https://www.atomic-energy.ru/news/2021/04/06/113008

 

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари