ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Турция – АЕЦ „Аккую“ – На строителната площадка е доставен първият ротор на парната турбина Arabelle

07.04.2021

ООО «ААЭМ» (съвместно предприятие на АО «Атомэнергомаш» и GE Steam Power) достави първия ротор на цилиндър – високо и средно налягане на парната турбина Arabelle до площадката на АЕЦ Akkuyu (Турция).

Оборудването е предназначено за енергоблок № 1 на централата.

Роторът е произведен от GE Steam Power във фабрика Белфорт във Франция с подкрепата на AAEM, 4 месеца преди графика.
Общо за производството на ротора са необходими 16 месеца. Дължината му е 12 метра, теглото – 107 тона. Уникалната конструкция на заварен ротор на GE Steam Power осигурява повишена надеждност на работата на парната турбина.

В АЕЦ Аккую ще бъдат инсталирани общо четири бавноборотни парни турбини Arabelle, по една за всеки блок.
Всяка турбина включва три модула: модул с цилиндър с високо и средно налягане и два модула с ниско налягане. Общо всяка турбина ще бъде с дължина около 60 метра, заедно с генератора.

 

Съвместното предприятие ООО «ААЭМ» е създадено през 2007 г. за комплектоване на машинните зали на руските АЕЦ, използващи технологията на парната турбина GE Steam Power Arabelle.
От 2017 г. ООО «ААЭМ» изпълнява задълженията си по проекта за доставка на оборудване за комплектни паро-турбинни установки за машинните зали на АЕЦ Akkuyu.
Проектът на АЕЦ предвижда четири енергийни блока с руски реакторни установки ВВЭР-1200 “ от поколение 3+“, които отговарят на най-високите стандарти за безопасност. Инсталираната мощност на всеки енергиен блок на АЕЦ ще бъде 1255 MW.

 

Основното оборудване на паротурбинната установка в турбинната зала, включително нискоскоростната парна турбина Arabelle, четириполюсният турбогенератор GIGATOP и оборудването на системата за вакуумиране на кондензаторите, ще бъдат произведени от GE Steam Power. Помпеното, топлообменното и друго спомагателно оборудване ще се произвеждат основно в предприятията на АД Атоменергомаш: ПАО ЗиО-Подолск, АД ЦКБМ, Ганц, АРАКО, АД АТМ, АД НПО ЦНИИТМАШ.
Системите на машинна зала, разработени от ООО «ААЭМ» и неговите подизпълнители, ще осигурят максимална ефективност, надеждност и безопасност на енергийните блокове като цяло.

Подробности на: http://www.energyland.info/news-show-tek-atom-211572

Tags: , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

Енергиен комплекс за безвъглеродно производство на електроенергия

Напоследък редица анализатори отбелязват намаляване на значението на ядрената енергетика, която осигурява малко над 10% от електроенергията в света през 2019 г. Изграждането на...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари